Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Pokyny Jak vysušit dřevostavbu

Dřevostavby postižené povodněmi mají specifický způsob sanace. První pravidla jsou ta, že se nesmí příliš otálet a že sanaci musí provádět odborník, protože se obvykle zasahuje do nosné konstrukce. Dřevařský ústav zpracoval krátkou příručku se základními kroky.

Dřevostavba © Didier Doceux - Fotolia.com
Dřevostavba © Didier Doceux - Fotolia.com

Dřevo je materiál podléhající biologickému poškození při zvýšené vlhkosti. V první řadě se jedná o plísně a houby. Proto je třeba dřevěné, zejména nosné, konstrukce, které byly zasaženy povodněmi a které nebyly zničeny, bez zbytečného prodlení vysušit na vlhkost, při které se biologická degradace nebude rozvíjet.

Prvním krokem je odčerpání vody, ale až v okamžiku, kdy opadne okolní voda. I postup odčerpání je vhodné konzultovat se statikem nebo se společností, která dřevostavbu stavěla. Po odčerpání vody je vhodné opět s odborníkem zjistit rozsah poškození, a to i odkrytím částí zasažených konstrukcí.

Při sanaci se bohužel nebude možné vyhnout demontáži zasažených podlah a otevření nosné konstrukce až na dřevěné nosné prvky. To se týká jak skeletových systémů, tak dřevěných panelů. Nasáklou tepelnou izolaci bude nutné odstranit. Při odhalování nosné konstrukce je třeba opět spolupracovat s odborníkem. Některé prvky obkladu na sloupech skeletu mohou mít funkci ztužení nosné konstrukce. Proto je třeba myslet na to, že je třeba je v konstrukci provizorně nahradit po dobu vysušování.

Po odhalení nosné konstrukce je vhodné ji chránit proti povětrnosti. Vysoušení podpořené ventilátory a jinými zařizeními může trvat mnoho týdnů. Pozornost je třeba věnovat spojům, spárám a koncovým plochám, kde může být vysychání pomalejší. Vysychání a opětovné zakrytí konstrukce nemá cenu uspěchat. Hraniční vlhkost dřeva je podle příručky Dřevařského ústavu 18 %, ale čím menší vlhkosti se dosáhne, tím lépe.

Další doporučení naleznete v příručce Jak účinně vysušit zaplavenou dřevostavbu. Cílem stručného návodu je pomoci majitelům co nejdříve navrátit dřevostavbu do bezpečného a obyvatelného stavu. Dřevěné konstrukce ve srovnání s jinými konstrukčními systémy reagují na vlhkost specificky.

Technik a auditor Dřevařského ústavu Ing. Luboš Drahňovský upozorňuje: „Nejzávažnější poškození může být schované uvnitř konstrukce, přestože nejvíce viditelné je na povrchu. I když se konstrukce zdá na první pohled suchá, nemusí tomu tak být. Začněte sanaci vždy od podlahy, od dolních konstrukcí,“ a doplňuje: „Prioritou je zjistit, v kterých skladbách, v jakém rozsahu je vlhkost uzavřena a jakým způsobem ji můžete vysušit.“

V doporučených pokynech příručky se dočtete, jak provést jednotlivé kroky renovace stavby. Záměrem je, aby nebyla ovlivněna její životnost, pevnost nosné konstrukce a také se dozvíte, na co si dát pozor.

Pokyny najdete na webu Dřevařského ústavu: Jak účinně vysušit zaplavenou dřevostavbu.

 
 
Reklama