Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Postup při obnově dodávek elektrické energie po povodních a bezpečnost spotřebičů

Zajistit bezpečnost provozu elektrických spotřebičů po povodních je zásadní pro ochranu zdraví. Zde doporučení od ČEZ Distribuce.

Upraveno podle informace na webu Skupiny ČEZ.

Z důvodu zatopení nemovitostí a zařízení distribuční soustavy vodou byla společnost ČEZ Distribuce nucena v oblastech postižených povodněmi přistoupit k dočasnému přerušení nebo omezení dodávek elektrické energie. Odpojení elektřiny v určité oblasti je technicky poměrně jednoduchou záležitostí.

Pro obnovení dodávky elektřiny však platí odlišný postup. Distribuční síť lze uvést do provozu pouze v případě, jsou-li všechny její prvky funkční a jsou-li schopny bezpečného a spolehlivého provozu.

Z bezpečnostních důvodů a za účelem zabránění dalším škodám začnou naši pracovníci po opadnutí vody urychleně kontrolovat a posuzovat možnost obnovení dodávky elektřiny do objektů postižených povodní. Tam, kde to bude technicky možné, dodávku ihned obnoví. V místech, kde bude zařízení poškozeno, popřípadě jeho provoz nebude bezpečný, dojde k obnovení dodávky elektrické energie až po nutné opravě či výměně zařízení.

Postup při obnovování dodávek elektřiny do odběrných zařízení

Pokud nedošlo k zatopení domovní instalace nebo elektroměrového rozvaděče, bude dodávka obnovena na místě současně se zprovozněním rozvodné sítě.

Pro odběratele elektřiny je však zásadní, aby elektřinu „nepustili“ do svého domu, objektu, areálu dříve, než bude prověřena bezpečnost domovní instalace a elektrických spotřebičů.

V případě, že došlo k zatopení celého objektu, anebo jeho části včetně elektro instalace, je nutné, aby vlastníci či uživatelé objektů zajistili provedení kontroly elektro instalace a je-li to nutné, její opravu nebo výměnu, osobou k tomu odborně způsobilou a nechali si o tom vystavit písemné potvrzení. Mohou s tím pomoci elektrikáři (revizní technici), kteří spolupracují s ČEZ Distribuce. Jejich seznam je například zde:

Seznam spolupracujících elektrikářů | Homepage (cezdistribuce.cz)

Dodávka elektrické energie bude u objektů, které byly zaplaveny, obnovena na základě:

  • písemného požadavku vlastníka objektu (nebo jeho zmocněnce) doloženého vyjádřením kvalifikované osoby o bezpečnosti připojovaného elektrického zařízení, nebo
  • písemného požadavku vlastníka objektu (nebo jeho zmocněnce), který bude doložen jeho čestným prohlášením, že elektro instalace je schopna bezpečného provozu a tento její stav byl ověřen osobou s odbornou způsobilostí v elektrotechnice.

Před obnovením dodávky elektřiny v objektech s částečným zatopením bez zásahu elektrické instalace upozorňujeme zákazníky, aby nejprve vypnuli všechny jističe nebo vyjmuli pojistky a odpojili elektrické spotřebiče používané v zatopených částech domů a zkontrolovali jejich stav. V případě zjištění jakékoli závady nebo při nejistotě o stavu zařízení vypněte hlavní jistič před elektroměrem, případně hlavní přívod do objektu.

Kontroly či opravy elektrické instalace je nutné svěřit kvalifikovaným osobám, tj. odborným elektroinstalačním firmám či osobám s elektrotechnickou kvalifikací.

Co s poškozenými elektroměry?

Zaplavené nebo poškozené elektroměry budou demontovány techniky distribuční společnosti. Po opravě a kontrole elektroinstalace a po předložení potvrzení o její způsobilosti bude namontován nový elektroměr. Vždy se bude jednat o jejich výměnu.

Jak bude proveden odečet při výměně elektroměru?

V případech, kdy bude technicky možné provést odečet stavu číselníku přímo v terénu, bude při výměně tato hodnota zaznamenána včetně pořízení fotodokumentace, kterou Vám na vyžádání můžeme zaslat. V ostatních případech, kdy stav číselníku nebude možné v terénu odečíst, provedeme podle stavu elektroměru buď odečet na pracovišti distributora určeného pro ověřování elektroměrů, anebo budeme pro stanovení náhradních hodnot spotřeby postupovat dle platné legislativy a stav určíme výpočtem. O takto získaných hodnotách Vás budeme informovat a následně budou uvedeny v pravidelné faktuře za aktuální zúčtovací období.

Kdo zajistí a případně uhradí práci elektroinstalačních firem?

Vnitřní instalace v budovách je zpravidla majetkem majitele nemovitosti, není-li v nájemních smlouvách uvedeno jinak. Tento majitel odpovídá i za bezpečný provoz těchto vnitřních instalací. Je tedy i jeho zájmem uvést tato zařízení do provozu. Náklady spojené s opravami těchto zařízení hradí tedy tento majitel nemovitosti, který je bude pravděpodobně uplatňovat u pojišťovny.

 
 
Reklama