Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Moderní údržba a provoz strojů s úsporou zdrojů, energie a životního prostředí

Konference České společnosti pro údržbu v Liblicích

Monitoring je zcela základní podmínkou pro hledání úspor, protože potřebujeme vědět kolik, kde přesně a v jakém čase se spotřebovává energie, teplo, chlad, voda. Stejně tak technická údržba a prevence a predikce.

Více zajímavých videí na estav.tvOn-line televize pro architekturu, stavbu a bydlení

Na zámku v Liblicích se v polovině dubna 2024 na konferenci „Moderní údržba – inteligentní řešení pro udržitelný svět“ opět naplnil sál, protože moderní technologie v údržbě umožňují provozovat strojní zařízení za podmínek, kdy šetříme zdroje, energii a životní prostředí, což je cesta žádoucí ve všech podnicích.
Důležitá je například moderní diagnostika, využití dat o provozu strojních zařízení, ale ani v moderní době se nelze obejít bez kvalitní práce personálu.

Mnohokrát zaznělo, že monitoring je zcela základní podmínkou pro hledání úspor, protože potřebujeme vědět kolik, kde přesně a v jakém čase se spotřebovává energie, teplo, chlad, voda. Stejně tak technická údržba zazněla v téměř každé debatě. Cestou je určitě prevence a predikce.

Leadrem digitalizace a transformace jsou velké firmy, často nadnárodní korporace, ale pozitivní je, že české součásti těchto korporací mají implementaci často zažitější než mateřské firmy. A často právě české podniky jsou tahounem digitální transformace,“ řekl Ing. Jiří Holoubek, člen představenstva, Svaz průmyslu a dopravy ČR a konstatoval, že představa továrny bez lidí je nereálná, stejně jako průmysl 4.0 a digitalizace jako marketingový nástroj je značně vyčpělý. Hlavním důvodem investic je dlouhodobý růst produktivity. Upozornil také na projekt digitální továrny, který se chystá na Mezinárodní strojírenský veletrh 2024.
Zajímavá byla i informace o připravovaných dotacích na rozvoj aplikací pro průmyslové oblasti za použití 5G, ale nebudou to dotace na dráty, ale skutečně na aplikace.
Nedostatek pracovníků potvrzuje 70 % firem, chybí lidi s datovými a digitálními dovednostmi. Je poptávka po datových analyticích do procesu výroby. Mnohdy tyto pracovníky firmy zajišťují vnitrofiremním vzděláváním,“ řekl Holoubek.

Ing. Jiří Holoubek, člen představenstva, Svaz průmyslu a dopravy ČR
Ing. Jiří Holoubek, člen představenstva, Svaz průmyslu a dopravy ČR

K této přednášce padl z auditoria zajímavý dotaz na srovnání ČR a ostatní Evropy. „ČR je tak někde uprostřed s 58 %. S AI pracuje 40 % firem, což je hrozně málo, ale v Evropě jsou na tom podobně,“ odpovídal Holoubek.

Z rozhovorů s partnery:

  • Hecon: Z vašich skutečných dat umíme vypočítat, kolik energie by měl váš podnik spotřebovávat. Výsledek porovnáme s realitou a zjistíme, jak dobře si stojíte. Pokud identifikujeme příležitosti k úsporám, navrhneme opatření, pomůžeme je implementovat a vy okamžitě uvidíte, jak začínáte šetřit.
  • Eco Stations: Čistíme VZT v automotive i potravinářském průmyslu, v hotelech i nemocnicích. Odstraněním nečistot ze strojů a ventilace se vyhnete poruchám, riziku požáru a pokutám od hygieny.
  • IQ HUBS: monitoring energií, energie bez plýtvání, je zkrátka nutné mít přehled kolik energií a kde je ve firmě spotřebováváme.
  • VDT technology: Poskytujeme inovativní a komplexní technologická řešení, se specializací na inteligentní monitorovací systémy, digitální modelování, simulaci a predikci, především s využitím nástrojů platformy IoT. Naše řešení jsou využívána v oblastech dopravy, bezpečnosti, vodárenství, průmyslu, energetiky a zdravotnictví ve veřejné i soukromé sféře.
  • easy FM se SW Klid, Software pro správu, údržbu majetku a facility management: SW KLID – Váš spolehlivý partner v digitalizaci majetku a údržbě výrobních technologií, nemovitostí a dalšího majetku.
  • Kleentek s technologií pro čistotu olejů a pro ČOV. Ušetřit lze s čistými oleji až 90 % nákladů. Seznámit se tak mohli účastníci s japonskou technologií elektrostatického čištění oleje Kleentek, spolehlivým pomocníkem ve výrobě.
  • V reportáži si můžete poslechnout i jak může pasportizaci a údržbě pomoci mapování drony, kdy jsou 3D podklady hotové rychle a jsou perfektním zdrojem pro plánování investic a pro údržbu.

Konferenci pořádali společně Česká společnost pro údržbu, Katedra jakosti a spolehlivosti strojů, Technické fakulty České zemědělské univerzity v Praze, Sdružení automobilového průmyslu ČR, Svaz chemického průmyslu ČR, Národní centrum průmyslu 4.0.


 
 
Reklama