Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Vláda schválila aktualizaci koncepce zavádění metodiky BIM

Digitalizace stavebních procesů, levnější realizace staveb, jejich efektivnější provoz, zvýšení kvality a přístup k přesným a úplným informacím o nových stavbách.

© Fotolia.com
© Fotolia.com

Vláda na návrh Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) schválila Aktualizaci Koncepce zavádění metody Building Information Modelling (BIM), neboli správu informací o stavbě.

„Stejně jako většina oblastí prochází stavebnictví vlivem digitalizace dynamickým vývojem. Abychom u nás mohli stavět v dostatečné kvalitě a bez zbytečných překážek, je potřeba zavádět moderní technologie a zefektivnit procesy ve všech fázích stavebního projektu,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela a dodává: „Proto jsme připravili aktualizaci koncepce BIM, která pomůže modernizovat stavebnictví v České republice, zvýšit kvalitu nových staveb a snížit náklady na výstavbu a jejich provoz. Tento nový způsob navrhování a výstavby vytvoří digitální dvojče stavby, které umožní systematicky shromažďovat a využívat informace o stavbě po celou dobu jejího životního cyklu.“

Aktualizace koncepce vychází z původní Koncepcí BIM a zahrnuje poznatky z pilotních projektů veřejných institucí a stavebních firem. Zároveň reaguje na změny v legislativě a technologickém prostředí jak v České republice, tak v zahraničí, tedy například na projekt Digitální Česko, novelizaci stavebního zákona nebo věcný záměr zákona o správě informací o stavbě a informačním modelu stavby a vystavěném prostředí. Jedná se tak o klíčovou součást procesu digitalizace stavebnictví a naplnění vize tzv. Stavebnictví 4.0.

„Nově získané informace prostřednictvím metody BIM provozovatelům pomohou efektivně spravovat jejich majetek nebo mohou sloužit například v případě zásahu integrovaného záchranného systému. Kromě jiného metoda také snižuje výskyt chyb při přípravě a hlídá cenu, kterou zadavatel nechce překročit,“ říká vrchní ředitel sekce hospodářství Eduard Muřický s tím, že ministerstvo připravilo aktualizaci dokumentu ve spolupráci s ostatními rezorty a dalšími odbornými a zájmovými organizacemi.

Prvním krokem implementace bude zpracování jednotlivých karet opatření s uvedením jejich podrobností, včetně požadovaných výstupů, milníků zpracování a odhadu nákladů. Pro další období od roku 2028–2037 bude vládě předložen do konce roku 2026 návrh nového návazného strategického dokumentu.

 
 
Reklama