Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

QR kódy na každém kroku: Jak je prakticky využít ve stavebnictví?

QR kódy zažívají boom i ve stavebnictví, kde zjednodušují dokumentaci, sledování materiálů, bezpečnost na stavbě, komunikaci a přenos informací. Expert Adam Heres Vostárek vysvětluje jejich výhody.


„Způsob, jakým QR kódy fungují, je překvapivě jednoduchý. I proto je tato technologie tak populární a široce využitelná. Každý QR kód se skládá z černých a bílých čtverců, které představují číselné kódy, do nichž lze převést informace během mrknutí oka,“ vysvětluje Adam Heres Vostárek ze společnosti PlanRadar a dodává: „Nelze se proto divit, že se stále častěji využívají i ve stavebnictví. QR kódy umožňují rychle a spolehlivě načíst potřebné informace přímo na konkrétním místě, které pracovníka zajímá. To je samozřejmě nejen velmi pohodlné a praktické, ale z dlouhodobého hlediska to také předchází nedorozuměním. Tím se šetří náklady a zvyšuje efektivita práce.“

Způsoby využití QR kódů v praxi

  1. Efektivní dokumentace během výstavby: QR kódy výrazně ulehčují přehled o procesu výstavby, když digitální formou zjednodušují dokumentaci a vedení stavebního deníku.
  2. Sledování materiálů a vybavení: QR kódy umožňují jednoduché sledování použitých materiálů a vybavení od výroby až po instalaci.
  3. Bezpečnost na stavbě: QR kódy jsou dobře využitelné i při zlepšování bezpečnosti na stavbě. Pracovníci mohou skenovat QR kódy umístěné na zařízeních nebo strojích, aby získali přístup k bezpečnostním pokynům.
  4. Komunikace a servisní záznamy: QR kódy mohou také sloužit ke zlepšení komunikace mezi všemi stranami podílejícími se na projektu.
  5. Přenos informací o modelu budovy: Pomocí QR kódů lze snadno předávat informace o modelu budovy komukoli s chytrým zařízením.

Více informací


 
 
Reklama