Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Doporučení pro umístění a vybavení relaxační zóny ve firmě

CRBE, světový lídr a poradce v sektoru komerčních realitních služeb, vydala doporučení, jak správně navrhnout relaxační zónu v kancelářských prostorech.

Výkonnost zaměstnanců je ovlivňována řadou faktorů, mezi které bezesporu patří i pracovní prostředí. Kancelář však není pouze místem určeným pro práci. Chceme-li, aby člověk dosáhl maximálních pracovních výkonů, musí si občas odpočinout a oddechnout.

  1. Zamyslete se nad vlastní společností – kreativně zaměřené firmy a jednotlivci, kteří ke svému výkonu potřebují schopnost silné koncentrace, požadují možnost relaxace více a častěji.
  2. Vyberte vhodný prostor – dispozičně ideální je světlé místo, technologicky zabezpečené, tzn. s fungujícím topením nebo klimatizací, v části kanceláře, kde není příliš rušno ani naopak úplný klid z důvodu velké vzdálenosti od pracovního prostoru zaměstnanců.
  3. Přemýšlejte nad vybavením relaxační zóny a výběrem nábytku - moderní až bláznivé pojetí se spoustou barevných a nesourodých kusů nábytku ponechte ve sféře iluzí - představte si právničku v kostýmu, která se se šálkem v ruce pokouší vstát ze sedacího pytle. Správně by měla být odpočinková zóna vyvedena v decentních barvách za použití příjemných materiálů, jako jsou dřevěné podlahy, obklady stěn atd. Křiklavé barvy klid do duše nepřinesou.
  4. Zvažte frekvenci a skutečný účel - někdy stačí jen změnit prostředí, atmosféru či způsob sezení a práce je náhle méně strnulá a stereotypní.

Je poněkud problematické definovat jednotné a univerzální předpoklady relaxační zóny

Převážně pro osoby, jež pracují soustředěně, často v sedě u počítače a jejich náplní je být kreativní a plní nápadů, je možnost vstát během pracovní doby, projít se, neformálně si popovídat s kolegy nebo naopak v klidu utřídit své myšlenky, zcela nezbytná.
"Pokud mají být tyto prostory plnohodnotně a správně využívány musí se jejich podoba, umístění, vybavení či specifický účel přizpůsobit společnosti, zaměstnancům i budově,” říká Filip Muška, Workplace Consultant společnosti CBRE.
 
 
Reklama