Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

DTZ: Pražský kancelářský trh letos míří k rekordu

Pražský kancelářský trh letos míří k překonání loňského rekordu, kdy si firmy pronajaly 330 tis. m2 kancelářských ploch. Letos za první tři čtvrtletí si totiž již pronajaly 300 tis. m2 kanceláří.

Na dnešní odborné realitní konferenci Real Estate Market pořádané portálem Stavební fórum to uvedla analytička realitní poradenské společnosti DTZ Lenka Šindelářová.

"Celková poptávka by letos mohla přesáhnout loňský rekord. Je to dáno jak velkými úpravami a prodloužením současných nájemních smluv, příkladem je například uzavření nové nájemní smlouvy společností O2 na 29 tisíc metrů čtverečních v Michli, tak relokacemi firem ze starších budov do nových. Zcela nových firem, které by vstupovaly na pražský trh, je stále relativně málo," poznamenala Šindelářová. Podle ní novou poptávku táhnou hlavně expandující IT firmy.

Rostoucí poptávku využívají také developeři, kteří jen letos v hlavním městě dokončí takřka 190 tisíc metrů čtverečních nových kanceláří. "Boom výstavby by měl ale v příštím roce ustat, kdy očekáváme dokončení pouze 25 tisíc metrů čtverečních kanceláří. Trhu by to mělo prospět, protože se sníží poměrně vysoká míra neobsazenosti," doplnila Šindelářová.

Tento pokles by měl podle analytičky trvat pouhý rok, protože už nyní je ve výstavbě takřka 50 tisíc metrů čtverečních nových kanceláří, jejichž dokončení se plánuje právě v roce 2017.

Celková výměra moderních kancelářských ploch v Praze přesáhla na konci letošního třetího čtvrtletí 3,19 milionu metrů čtverečních. Budovy třídy A představují 69 procent této celkové plochy, nejkvalitnější kanceláře AAA zabírají 14 procent. Zbytek zaujímají kanceláře třídy B.

 
 
Reklama