Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Neobsazených skladů letos mírně ubylo, prázdných je 400 tisíc m2

Neobsazených moderních skladů a průmyslových výrobních hal letos v Česku mírně ubylo. Na konci prvního čtvrtletí bylo bez nájemce 7,8 procenta ploch, to je 402.500 metrů čtverečních.

Neobsazenost tak mezičtvrtletně klesla o 50 bazických bodů, informovalo dnes sdružení realitních poradenských firem Industrial Research Forum (IRF).

Mezi regiony s nejvyšší mírou obsazenosti patřil v prvním čtvrtletí Královéhradecký kraj (15,9 procenta) a Pardubický kraj (14,3 procenta). V širším okolí Prahy, kde je největší koncentrace skladových prostor, se míra neobsazenosti pohybovala okolo celorepublikového průměru (osm procent).

Firmy si od ledna do konce března pronajaly 238 tisíc metrů čtverečních skladů a výrobních hal. To je meziročně o 13 procent méně. Pětinu z toho činí takzvané renegociace, tedy prodloužení končících smluv nynějšími nájemci.

Největší transakcí čtvrtletí je předpronájem 21.800 metrů čtverečních nových skladových prostor, které pro nejmenovanou výrobní společnost staví v Plzni developer VGP. Další významnou transakcí je přejednání nájemní smlouvy a expanze společnosti Grupo Antolin o rozloze 20.300 metrů čtverečních v CTParku Ostrava.

Poptávku táhly hlavně výrobní společnosti, které se na pronájmech podílely 63 procenty. S 23 procenty následovaly logistické společnosti a po nich distribuční společnosti s podílem 14 procent.

Celková plocha moderních průmyslových prostor určených k pronájmu v Česku na konci prvního čtvrtletí dosáhla 5,14 milionu metrů čtverečních. Z toho je více než dva miliony metrů čtverečních v širším okolí Prahy.

 
 
Reklama