Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jak se vyhnout nejčastějším chybám v oblasti BOZP?

Oblast bezpečnosti a ochrany zdraví při práci je poměrně komplikovaná. I proto často dochází na straně zaměstnavatele k pochybením, která mohou mít velmi vážné následky. Podívejte se do Průvodce BOZP.

Kvůli neznalosti povinností nebo zkrátka "jen" nedodržování předpisů totiž může dojít k ohrožení zdraví či dokonce životů zaměstnanců a dalších lidí, kteří se nacházejí na daném pracovišti.

Odpovědnost za zaměstnance přitom nese plně zaměstnavatel. V tomto článku se dozvíte, jakých chyb v oblasti BOZP se zaměstnavatelé dopouští nejčastěji, a zároveň vám poradíme, jak se jim dá předcházet.

Základním problémem může být, že zaměstnavatel přesně neví, jaké všechny povinnosti v oblasti BOZP má. Při jejich neplnění mu přitom může být udělena vysoká pokuta, ale především může ohrozit zdraví svých zaměstnanců. Které základní povinnosti v oblasti BOZP zaměstnavatel má? V první řadě musí vyhledávat a hodnotit rizika, která na daném pracovišti hrozí, a zavádět opatření vedoucí k jejich úplnému odstranění. Pokud rizika odstranit nelze, musí je alespoň snížit na přijatelnou míru. Pokud má firma více než 25 zaměstnanců, musí zaměstnavatel určit odborně způsobilou osobu, která bude prevenci rizik zajišťovat.

Zaměstnavatel je dále povinen zavést knihu pracovních úrazů, zajistit svým zaměstnancům dostatečné podmínky pro případné poskytování první pomoci a lékaře, který bude provádět závodní preventivní péči.

Musí také provést kategorizaci prací, vydat interní předpisy o poskytování osobních ochranných pracovních pomůcek, mycích a dezinfekčních prostředků a ochranných nápojů a zpracovat provozní dokumentace strojů, technických zařízení, přístrojů a nářadí.

Zároveň musí zaměstnavatel kontrolovat, jestli zaměstnanci dodržují předpisy v oblasti BOZP, nekouří na pracovišti a zda jsou ke své práci způsobilí. V neposlední řadě také musí vytvořit speciální podmínky pro těhotné a kojící ženy a rovněž pro matky, které jsou méně než devět měsíců po porodu.

Ze zákona také zaměstnavatel musí svým zaměstnancům zajistit školení v oblasti BOZP.

Často se ale stává, že zaměstnavatel vybere nejlevnější školitele v oblasti BOZP, takže se jeho zaměstnancům nedostane zrovna kvalitního školení. Při výběru externích školitelů by proto neměla být rozhodující cena, ale kvalita. Školení by mělo být zaměřeno na konkrétní rizika spojená s výkonem činnosti každého zaměstnance.

Více o povinnostech zaměstnavatele se dočtete na www.bozp.cz/pruvodce-bozp-zamestnavatel

Dokumentaci si veďte poctivě

Problém může nastat také v případě, že zaměstnavatel nemá v pořádku průvodní a provozní dokumentaci od strojů a technických zařízeních. Tu je třeba vést poctivě, jinak by se snadno mohlo stát, že dojde k přehlédnutí nějakého rizika.

Pravidelné audity jsou základ

Další častou chybou zaměstnavatelů je, že neprovádějí pravidelné kontroly provozoven a údržbu, ani kontrolu a revize zařízení a strojů. Včasným odhalením rizika přitom lze zabránit mnoha nepříjemnostem. Kontroly, odborně nazývané audity či prověrky, jsou ze zákona povinné a jejich četnost je dána zaměřením a charakterem provozovny.

Nejčastěji se prověrky BOZP provádějí jednou ročně.

 
 
Reklama