Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

V hradeckém kraji hodnota nově povolených staveb stoupla o 36 pct

Stavební investice v Královéhradeckém kraji letos zaznamenávají po letech poklesu výrazný růst. Orientační hodnota nově povolených staveb za letošní první tři čtvrtletí meziročně vzrostla o 36 procent na 9,3 miliardy korun. Vyplývá to z informací hradecké pobočky Českého statistického úřadu. Loni se hodnota povolených staveb meziročně propadla o 32 procent, v roce 2012 byl pokles 1,7 procenta a v roce 2011 snížení činilo 32 procent.

Hodnota nově povolených staveb letos roste přesto, že celkový počet vydaných stavebních povolení do konce září klesl o osm procent na 2715. Investoři však úřadům ohlásili finančně výrazně náročnější stavby, průměrná hodnota na jedno stavební povolení meziročně vzrostla o 48 procent na 3,4 milionu korun.

Mezi největší veřejné stavby v kraji nyní patří investice do infrastruktury v průmyslové zóně Škoda Vrchlabí na Trutnovsku. Stát a samosprávy by při podpoře zóny měly v lokalitě investovat asi 700 milionů korun, hlavní část peněz jde do silnic. Stát letos také zahájil dostavbu chybějícího úseku dálnice D11 do Hradce Králové za zhruba 1,1 miliardy korun. Největší česká textilka Juta ze Dvora Králové nedávno oznámila, že letos a příští rok proinvestuje nejméně jednu miliardu korun.

 
 
Reklama