Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Letos bude v hlavním městě dokončeno 4684 bytů.

Na konci letošního třetího čtvrtletí měli developeři v Praze v nabídce celkem 7000 nových bytů, jejichž celková ceníková hodnota činila 32 miliard Kč. Ceny bytů se výrazně liší dle lokality.

Podle analýzy developerské společnosti Crestyl developeři během posledního čtvrtletí letošního roku plánují v Praze postavit ještě 2147 nových bytů.

V příštím roce developeři v Praze podle Crestylu očekávají dokončení 3781 nových bytů, 38 % z nich je v současnosti dokonce prodáno. Celých 78 % těchto bytů se přitom teprve staví, stavba zbylých 22 % bytů ještě ani nezačala.

Na konci letošního třetího čtvrtletí měli developeři v Praze podle společnosti Trigema v nabídce celkem 7000 nových bytů, jejichž celková ceníková hodnota činila 32 miliard korun. Během prvních devíti měsíců letošního roku prodali developeři v hlavním městě 4250 nových bytů, což je meziročně o 22,7 % více. Podle společné statistiky společností Ekospol, Trigema a Skanska Reality si lidé jen během třetího čtvrtletí koupili 1400 nových bytů, tedy ve srovnání se stejným obdobím minulého roku o 28 % více.

Ceny bytů se výrazně liší dle lokality

Crestyl uvádí, že průměrná cena nabízených bytů je 64 tisíc Kč za m2, nejvíce bytů se ale nabízí za cenu 55 tisíc korun/m2. Nejdražší byty leží v tříkilometrovém kruhu kolem historického centra Prahy, a proto není překvapením, že nejdražší byty jsou již tradičně v první městské části s průměrnou cenou 138 tisíc Kč/m2. Prahu 1 pak následují Prahy 2 a 6, kde společně s Prahou 4, 5 a 8 překračují průměrné nabízené ceny bytů částku 70 tisíc Kč/m2. Jedinou výjimku v centrální části Prahy tvoří třetí městská část, kde se průměrná cena pohybuje pod touto hranicí.

Nejlevnější průměrné ceny bytů jsou v Praze 21, kde jako v jediné městské části cena klesla pod hranici čtyřiceti tisíc, a to na 36 tisíc Kč/m2. Rozdíl mezi průměrnými cenami za m2 mezi nejdražším a nejlevnějším pražským obvodem je tak přes 100 tisíc Kč.

Nejvíce nových bytů je v Praze 5 a 9

Nejvíce bytů developeři nabízí v Praze 5 (13 %), stejný procentuální podíl má i Praha 9, kde je k dispozici o pouhých šest bytů méně. Následují Praha 15 s % podílem a čtvrtá a osmá městská část, které shodně nabízí po 8 % všech pražských bytů.
 
 
Reklama