Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Pozemky pro sklady docházejí

V České republice se nachází 4 532 000 m² moderních skladových ploch, z nich pouhých 8% je neobsazeno, tedy 369 200 m². Nejžádanější lokality jsou téměř obsazené a poptávka stále roste.

Především v okolí Prahy u dálnice D1, ale pozemky pro sklady docházejí.
„Dostáváme se do situace, kdy v etablovaných lokalitách nebude kam růst. Pozemky třeba budou, ale nějakou dobu bude trvat, než se změní územní plán, připraví infrastruktura. Někde odpůrci třeba další rozvoj nepovolí,“ říká Filip Kozák, Head of Industiral Agengy CBRE a doplňuje, že nájmy by v některých nejvíce exponovaných lokalitách, především na Praze – východ (Horní Počernice a pozemky u D1) mohly ještě lehce růst, protože poptávka převyšuje nabídku. Při podpisu nájemní smlouvy nejméně na pět let a na velikost 10 000 m2 dnes podle Kozáka „dobrý nájemce“ zaplatí 3,15 – 3,25 eura za 1 m2/měsíc.
„Myslím, že za rok by to mohlo být až 3,50 eura,“ míní Kozák s tím, že v Praze by nájemné mohlo zdražit v Horních Počernicích a u D1.

V České republice převládají výrobní průmyslové nemovitosti, které tvoří zhruba polovinu z celkové plochy moderních průmyslových nemovitostí. V Praze a jejím okolí převládají logistické společnosti, výrobní tvoří pouze asi 15 %. Západní země mají statistiku trochu odlišnou - logistika a obchod včetně on-line tvoří větší podíl na pronájmech než výrobní společnosti.
„Je to logické, Česko je pořád cílem výrobních společností, které sem chtějí přesunout své výrobní linky. Pořád se jim vyplatí sem výrobu přesunout z Německa, Francie nebo Belgie, úspora je neskutečně velká,“ dodává Kozák. Zejména pro německé výrobce je Česko výhodné díky své blízkosti a relativně dobré dopravní dostupnosti.

Situace je tedy taková, že developeři masivně investují do nákupu pozemku, o pronajaté nemovitosti se starají investoři a developeři si mohou nájemce vybírat. Otázkou je, kde v tomto procesu má své místo facility manažer potažmo správce objektů a jak efektivně jsou nemovitosti z pohledu správy řešeny.
„Developeři cítí, že se trhu daří a kdo nemá pozemek, tak neexistuje. Klienty nezajímá, kdo má jak dobrý tým a jak dobře staví, zajímá je, jestli má co nabídnout,“ potvrzuje růst poptávky po průmyslových nemovitostech Filip Kozák, Head of Industrial Agency CBRE pro Hospodářské noviny.

Zdroj: Tisková zpráva CBRE, Realitní trh průmyslových nemovitostí v ČR, 16.7.2014

 
 
Reklama