Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

JLL: Dokončených bytů přibývá, více je i těch rozestavěných

Počet dokončených bytů a bytů ve výstavbě roste, developeři letos v Praze plánují dokončit zhruba 4500 nových bytů. Začít stavět chtějí 4000 nových bytů.

Vyplývá to ze zprávy, kterou dnes zveřejnila realitní poradenská společnost JLL. Na rekordní rok 2010 to však stále nestačí. "Celkový počet dokončených bytů a bytů ve výstavbě roste, ve srovnání s rokem 2010 však zůstává stále nízký. Na rok 2014 je pak plánováno dokončení 4500 nových bytů, což představuje jen o něco více než polovinu rekordních hodnot z roku 2010, kdy souhrnná nabídka byla více než 8500 bytů," podotkla vedoucí oddělení rezidenčních nemovitosti JLL Iva Nováková.

Během roku 2013 se v Praze podle JLL v nových bytových domech a viladomech začalo stavět 3620 bytů v celkem 59 nových projektech, což je o 13 procent méně než za stejné období roku 2012. Dlouhodobě nejvíce se staví v Horních Měcholupech, Zličíně, Modřanech, Kyjích a Smíchově. "Zmiňované čtvrti dominují rezidenčnímu trhu v objemu prodejů už delší dobu díky dlouhodobějším, do několika fází rozdělených projektům velkých developerských společností," vysvětlila oblibu těchto lokalit Nováková, podle níž se nejvíce prodávají menší byty do 2+kk. Ty tvoří téměř 66 procent prodejů.

Developeři v letošním prvním čtvrtletí v hlavním městě podle společné statistiky Trigemy, Ekospolu a Skanska Reality prodali celkem 1350 nových bytů, což je meziročně o 11 procent více. Nejoblíbenější městskou částí je Praha 9, kde developeři udali zhruba třetinu z tohoto počtu.

 
 
Reklama