Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Za posledních 40 let přibylo v ČR pětinásobně neobydlených bytů

Nastala již doba bytového nadbytku? Developeři běžně prodávají 50 % bytů ihned, na další je rezevace. Kolik z nich je však k okamžitému bydlení a kolik jako investice se neví.

Od začátku 90. let je nárůst dvojnásobný, stavbaři postavili bezmála 300 000 nových domů. Při posledním sčítání u asi 1/4 bytů byla jako příčina neobsazenosti uvedena "rekreace", u zhruba 1/10 přestavba či nezpůsobilost k bydlení. Statistická vylidněnost zhruba 400 000 obydlí tedy zůstává tajemstvím. Počet neobsazených bytů vzrostl od roku 1991 do roku 2011, kdy se konalo poslední "sčítání lidu", téměř dvojnásobně.
Největší podíl neobsazených domů je v malých obcích do 500 obyvatel, přibližně 30 % bytového fondu. V nejmenších vesničkách je procento ještě vyšší. Velká města nabízejí kolem 8 % volných bytů.


Foto: DK, redakce

Velkému podílu "rekreace" odpovídá i podle statistik největší podíl neobydlených domů v Jihočeském kraji, tradičnímu chalupářskému regionu.
Ve Středočeském kraji je nejvíc neobydlených bytů, které se naopak k rekreaci nevyužívají. Majitelé své nemovitosti pronajímají nebo tam bydlí sami, ale trvalé bydliště si vedou třeba v pražském, často obecním bytě.
Mnoho lidí si dnes raději vybuduje novostavbu na zelené louce místo toho, aby opravili starý dům, který někdo předtím opustil.


Zdroj: iDnes: Český realitní rekord. V zemi je půl milionu prázdných bytů a domů

 
 
Reklama