Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

CBRE: Firmy častěji prodávají budovy a hned poté si je pronajmou

Společnosti na českém trhu stále častěji prodávají své budovy, aby si je vzápětí pronajaly. Firmy tím okamžitě získají peníze na rozvoj. Vyplývá to z průzkumu realitní poradenské společnosti CBRE.

Majitelé nemovitostí se tímto způsobem snaží využit finance vložené ve vlastnictví budov na investice do svého rozvoje nebo nové akvizice. Zájem prý mají hlavně majitelé kancelářských objektů či průmyslových nemovitostí. "Majitelé ztrácejí povinnost starat se o majetek a zároveň získávají další finanční prostředky pro svůj rozvoj, přičemž předmětné nemovitosti jsou jim nadále k dispozici," přibližuje výhody tohoto typu transakcí CBRE.

Podle výkonného ředitele CBRE Richarda Currana jde o nový narůstající trend. "Firmy se tak snaží využít peníze alokované ve vlastnictví nemovitostí do investic rozvoje či nových akvizic. Takzvaný Sale & Leaseback, coby nástroj řízení likvidity, také pomáhá firmám vylepšit finanční ukazatele. Velmi dobré klíčové finanční ukazatele pak přispívají ke zvýšení úvěrové bonity firmy. A s lepší bonitou může společnost získat další zdroje financí pro své podnikání," tvrdí Curran.

Jako příklad CBRE uvádí transakci z přelomu loňského a letošního roku, na níž se podílela. Společnost Bang & Olufsen prodala svůj kopřivnický průmyslový areál s pronajímatelnou plochou 16.400 metrů čtverečních investiční společnosti Palmer Capital. Zároveň uzavřela patnáctiletou nájemní smlouvu, v areálu tak zůstává i nadále.

Investoři mají zájem jak o větší transakce s cenou kolem 10 až 15 milionů eur (275 až 412 milionů korun), tak i menší nemovitosti za 1,5 až dva miliony eur (41,2 až 54,9 milionu korun). Výhodu mají nemovitosti se zajímavým nájemcem.

 
 
Reklama