Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Papírové ručníky snižují průměrně výskyt bakterií na rukou o 77%

Papírové ručníky vychází v dlouhodobém srovnání z ekonomického hlediska lépe než osoušeče a osušení je rychlé a bez hluku.

Mytí rukou po použití toalety patří k základním hygienickým zásadám, jejichž dodržování člověka z velké části uchrání před rizikem, že někde něco „chytne“. Výsledky průzkumů, které má k dispozici společnost Kimberly-Clark Professional*, navíc ukazují, že přibližně 15% žen a 25% mužů si po použití toalety v práci nemyje ruce, a šíří tak bakterie dál. Umyté ruce je ale třeba si také osušit – a tady může být celá snaha o hygienu obrácena ve svůj protiklad.

Na mnohých veřejných záchodech jsou k dispozici horkovzdušné vysoušeče. Ruce osuší rychle a zdánlivě i hygienicky – protože se jich člověk během sušení nemusí ani dotknout. Ve skutečnosti jsou rizikem s patogenními bakteriemi. Navíc je ve chvíli, kdy foukají horký vzduch, šíří daleko do okolí. Vzduchové vysoušeče tak mohou znečistit prostředí toalet a přenést znečištění na jejich uživatele. To prokázala studie, kterou prováděla londýnská University of Westminster. Tato studie také dokázala, že papírové ručníky snižují průměrně výskyt bakterií na rukou o 77%. „Tryskové osoušeče mohou výskyt bakterií na rukou naopak až o 42% zvýšit,“ tvrdí area manager společnosti Kimberly-Clark Professional* Jan Pipek s odvoláním na Westminsterskou studii.
Podle autorů studie není pravděpodobné, že by papír znečišťoval prostředí toalet nebo jiných uživatelů. „Uživatelé u papírových utěrek také oceňují rychlost osušení rukou, která nezabere více než pár vteřin, na rozdíl od tryskových osoušečů, kde se doba sušení prodlužuje až na desítky vteřin. Uživatelé si navíc často stěžují na hluk vydávaný tryskovými osoušeči, který dosahuje úrovně až 90dB, dodává Jan Pipek ze společnosti Kimberly-Clark Professional*.

Výrobci osoušečů rukou se snaží na poznatky o bakteriálním nebezpečí reagovat. Nové generace vysoušečů jsou osazeny HEPA filtry, takové řešení však zase zvyšuje cenovou náročnost technologie. Ruce ale dokáží osušit skutečně za pár vteřin – a tím i s nižší náročností na spotřebu elektrické energie a s minimálním okapem (a tedy i znečištěním podlahy).


1 Srovnávací studie hygieničnosti tří různých metod osoušení rukou: papírové ručníky, teplovzdušné osoušeče, tryskové osoušeče - WESTMINSTERSKÁ UNIVERZITA (listopad 2008)
2 Studie Eurofins-Inlab: Mikrobiální kontaminace na površích spojených s různými typy přístrojů na osoušení rukou (2012)
3 A, M Snelling et al. (2010). Srovnávací studie hygienické účinnosti ultrarychlého vysušeče rukou oproti klasickým teplovzdušným osoušečům - Žurnál aplikované mikrobiologie (The Journal of Applied Microbiology)

Obecně platí, že pořizovací cena osoušeče rukou je vyšší, než pořizovací cena sady papírových ručníků a zásobníku. Na druhé straně – u papírových ručníků je tu nutnost dokupovat nové dávky ručníků a také starost s likvidací odpadu v podobě starých použitých ručníků. Podle Václava Votruby, marketing managera společnosti SCA HYGIENE PRODUCTS, s.r.o., která na trhu zastupuje značku TORK, ale přesto vychází papírové ručníky i v dlouhodobém srovnání z ekonomického hlediska lépe.

 
 
Reklama