Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Revoluce softwaru ve facility managementu

Vývoj a implementace kvalifikovaného software ve společnosti CENTRA a.s. má za sebou již téměř 15 let a dnes je k dispozici již třetí generace integrovaných CAFM řešení.

Facility management CAFM software Centra

Každá odborná činnost je dnes spojena s počítačovými řešeními. Facility management není v tomto směru výjimkou.
Problémy tak dnes nepředstavují schopnosti programového vybavení, ale spíš vybudování datové základny, což je pro efektivní využití možností poskytovaných software klíčové. Zároveň vždy byl CAFM software pokládán víceméně za sice požadovanou, ale vnitřní záležitost poskytovatele služeb facility managementu. Přístup se ale v posledních několika málo letech začíná radikálně měnit v souvislosti s nenápadnou revolucí, která je v plném běhu a není nepodobná té, na kterou jsme již téměř zapomněli – přechodu od pevných telefonních linek k masovému nasazení mobilních telefonů.

Zmíněná revoluce s mobilní komunikací souvisí. Skokové zvýšení dostupnosti levných datových služeb, geolokačních funkcí a nová výkonná zařízení typu dotykových telefonů a tabletů mění zásadním způsobem přístup k používání CAFM software. Kromě dosavadního požadavku na okamžitou dosažitelnost personálu zajišťujícího služby a jejich řízení se stává standardem dosažitelnost dat, a to kdykoliv a odkudkoliv. Výrazně stoupá zapojení klienta a případně i nájemců do využití funkcí CAFM software při uplatňování požadavků na správu, sledování jejich vyřizování a poskytování nejrůznějších reportů. Nároky na rychlost a správnost výkonu správních činností tak výrazně stouply a požadavky na úroveň SLA se zvýšily. Elektronické workflow mezi klientem a správou, přímý a okamžitý přístup klienta k reportovacím nástrojům a správy k datovým zdrojům naopak zrychlily rozhodovací procesy a zajišťují jejich jasnou dokumentovatelnost, což pro správu představuje ulehčení a zpřehlednění situace.

Efektivní CAFM řešení vyžaduje výkonné technické prostředky i datovou základnu jako nutnou podmínku. To co je ale skutečně nezbytné, je přítomnost kvalifikovaných pracovníků správy ochotných a schopných všechny možnosti software využívat. CENTRA a.s. věnuje vybavení a vzdělání svých odborných zaměstnanců soustavnou péči a splňuje tak všechny nezbytné podmínky pro uplatnění moderních postupů řízení facility i property managementu.

 
 
Reklama