Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Zelená budova - náklady, úspory a hodnota

Cílem studie je podrobnější a spolehlivé srovnání kancelářské budovy deklarované jako zelená a typických českých postupů pro investory, developery a nájemníky pro přechodnou dobu do doby získání dostatečného množství relevantních dat.


© mihi - Fotolia.com

Finanční hodnota "zelené budovy" je středem diskusí o rozvoji stavebního průmyslu po mnoho let. Přestože existují některé údaje například v Severní Americe a v části západoevropských zemí, ve střední Evropě a zejména v České republice, v důsledku nahromadění historických dat z let probíhajících realizací stavebních projektů, dostatečné úplné nebo spolehlivé údaje chybí.

Od doby, kdy se zvýšil tlak na udržitelný přístup k budově se představa, debata o ceně a hodnotě upřesnila. Přesto všechny zúčastněné strany v realizaci stavby - projektanti, investoři, nájemníci a dodavatelé – zmiňují problémy udržitelné výstavby budov.
Proč taková nerozhodnost? To lze přičíst několika překážkám, které se však stávají minulostí.

  1. Populární termín "zelená budova" byl upřesněn v rámci odvětví. Ustoupilo se od vnímání zelené budovy jako radikální myšlenky zakořeněné v idealismu a zelená budova je nyní vnímána jako relativně standardní přístup k vytvoření příjemného, efektivního a zdravého životního prostředí.
  2. Naprostá většina zúčastněných stran v oblasti rozvoje nemovitostí začala spolupracovat při hledání skutečných řešení.
  3. Existuje silný legislativní tlak na zvyšování energetické účinnosti. Předpisy řeší přímo způsob návrhu a konstrukce budovy. Zejména nové směrnice EU o energetické náročnosti budov pomohly v řízení změn v celé Evropě.

A v neposlední řadě nájemníci v kancelářích a komerčních budovách začali uznávat skutečné měřitelné výhody pro konkurenceschopnost firmy, které přináší zdravé a příjemné pracovní prostředí.

Hlavní body studie Hodnoty zelené budovy:
  • realistický přehled typických místních projektů
  • vzorek regionálních specifických konstrukčních řešení
  • přesné úspory předpokládané energie
  • odhadované dopady na provozní náklady
STUDIE Šetrné budovy - náklady, úspory a hodnoty: Studie zaměřená na hodnotu šetrných budov a udržitelné postupy v České republice
Přílohy studie:
A1. Standard pro české / evropské administrativní budovy třídy A
A2. Technické specifikace definovaných archetypů - srovnání

A & B TŘÍDA BUDOVY - DEFINICE

Vodítkem pro hodnocení jsou následující funkce související s kvalitou kancelářských prostor a definování třídy A a B.
Třída A odráží nadprůměrnou vlastnost a kritéria kvality na horním konci stupnice
Třída B znamená průměrnou nebo typickou vlastnost na základě kritérií


Chcete-li získat statut Class A budova musí v ČR splňovat alespoň 5 ze 6 "Hard kritérií" a 5 ze 7 "Soft kritéria".
Chcete-li získat statut Class B budova musí v ČR splňovat alespoň 1 z 6 "Hard kritérií" a 4 z 7 "Soft kritéria".



Studii zpracovala Pracovní skupina pro náklady, výhody a hodnoty šetrných budov při České radě pro šetrné budovy. Prosinec 2012. Publikace/projekt byl zpracován/realizován za finanční podpory Státního programu na podporu úspor energie a využití obnovitelných zdrojů energie pro rok 2012 - Program EFEKT.
Informace ke zdrojům studie

 
 
Reklama