Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Kolaudace staveb povolených podle předchozích verzí stavebních zákonů

Metodický pokyn MMR

PENB nejpozději ke kolaudaci. Metodický pokyn zahrnuje rovněž problematiku řešenou SEI jako dotčeným orgánem podle odst. 1 §13 zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií, ve znění pozdějších předpisů.

Foto © Fotolia.com

Z ustanovení § 230 zákona č. 283/2021 Sb., stavební zákon, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „nový stavební zákon“), vyplývá, že jednoduché stavby uvedené v odstavci 1 písm. a) až c) a odstavci 2 písm. d) přílohy č. 2 k tomuto zákonu, stavby vyhrazené a stavby ostatní vyžadují vydání kolaudačního rozhodnutí.

Vzhledem k tomu, že nový stavební zákon neobsahuje k problematice kolaudování jednotlivých druhů staveb žádné přechodné ustanovení, pak lze dovodit, že v případě uvedených druhů staveb povolených nejen podle nového stavebního zákona, ale i podle zákona č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavení zákon), ve znění do 31. 12. 2023 (dále jen „zákon č. 183/2006 Sb.“), a podle zákona č. 50/1976 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon č. 50/1976 Sb.“), musí být vydáno kolaudační rozhodnutí.

Průkaz energetické náročnosti budovy (PENB)

Nový stavební zákon v ustanovení § 160 odst. 2 písm. h) ukládá stavebníkovi v případě stavby, zařízení nebo terénní úpravy podléhající povolení podle nového stavebního zákona při výstavbě, nejpozději k žádosti o vydání kolaudačního rozhodnutí, pokud jiný právní předpis nestanoví jinak, opatřit průkaz energetické náročnosti budovy, je-li vyžadován jiným právním předpisem. Nový stavební zákon dále v § 232 odst. 2 písm. h) stanoví, že průkaz energetické náročnosti, je-li vyžadován jiným právním předpisem, je součástí žádosti o vydání kolaudačního rozhodnutí.

"Jiným právním předpisem" se v obou výše uvedených ustanoveních rozumí zákon č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o hospodaření energií“) a jeho prováděcí předpisy.

Dle přechodného ustanovení v § 330 odst. 1 nového stavebního zákona se řízení a postupy, zahájené přede dnem nabytí účinnosti nového stavebního zákona, dokončí podle dosavadních právních předpisů. Citované pravidlo se uplatní i pro postup doložení plnění požadavků na energetickou náročnost budovy průkazem energetické náročnosti budov (dále jen „průkaz). Pokud byla stavba povolena podle stavebního zákona č. 183/2006 Sb., a stavebník doložil splnění požadavků na energetickou náročnost budovy již při povolení stavby v souladu se zákonem o hospodaření energií, a to prostřednictvím průkazu a v zákonných případech i závazným stanoviskem Státní energetické inspekce jako dotčeného orgánu dle § 13 odst. 1, není potřeba po stavebníkovi požadovat předložení tohoto průkazu znovu v rámci kolaudačního řízení.

Z tohoto důvodu stavby povolené podle zákona č. 183/2006 Sb. se budou pro účely zákona o hospodaření energií i v rámci kolaudačního řízení posuzovat podle zákona č. 183/2006 Sb. a stavebník již nebude muset znovu předkládat průkaz a vyjádření dotčeného orgánu k tomuto průkazu. To platí pouze v případech, kdy při provádění stavby nedošlo k žádné změně s dopadem na energetickou náročnost. Pokud došlo k takové změně, je stavebník povinen postupovat podle přechodných ustanovení zákona o hospodaření energií a zajistit si nový průkaz a vyjádření Státní energetické inspekce.

Energetická náročnost budov

Přijďte si téma poslechnout na letošní 8. ročník konference odborného internetového portálu TZB-info
  • Čtvrtek 28. listopadu 2024
  • 8:30 – 16:00 hod
  • Masarykova kolej ČVUT, Thákurova 1, Praha 6 – Dejvice
  • Účastníci získají 3 kredity do celoživotního vzdělávání SEI. Tato vzdělávací akce je zapsána v ENEX pod číslem 428. Přihlaste si konferenci Energetická náročnost budov do ENEXU co nejdříve.
 
 
Reklama