Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Čejka: Diskutujeme o tom, zda to zvládneme, než abychom udělali konkrétní kroky

V rozhovoru pro server Euractiv.cz Michal Čejka, odborník na úsporné stavebnictví a konzultant Centra pasivního domu, diskutoval o evropské zelené politice a její implementaci v České republice. Čejka zdůrazňuje důležitost konkrétních kroků a systémových změn k dosažení dlouhodobých cílů dekarbonizace do roku 2050.

Green Deal a politické prostředí

Čejka zdůrazňuje, že současné debaty o revizi Green Dealu jsou často zbytečně polarizující a místo toho by měly být zaměřeny na společný dialog založený na odborných základech. „Spíše bych potřeboval kultivovat politické prostředí, aby zbytečně nepolarizovalo společnost,“ říká. Podle Čejky je klíčové, aby země měla jasně definované cíle a efektivně pracovala na jejich dosažení.

Energetická náročnost budov a legislativa

Čejka vysvětluje, že EU by se měla soustředit na implementaci existujících směrnic místo nastavování nových cílů. „Neměla by se tedy tak věnovat cílům, jako spíše trajektoriím a řešením, skrze něž toho cíle máme dosáhnout,“ uvádí. Nová směrnice o energetické náročnosti budov stanoví, že od roku 2030 musí být všechny nově postavené budovy „s nulovými emisemi“. Čejka dodává, že definice těchto budov v české legislativě zatím chybí, ale mají být navrženy tak, aby byly maximálně úsporné a využívaly obnovitelné zdroje energie.

Výzvy při renovaci stávajících budov

Renovace stávajících budov představuje větší výzvu než novostavby. Do roku 2050 musí být všechny budovy v EU s nulovými emisemi. Čejka uvádí, že u památkově chráněných budov bude často nutné kombinovat minimální stavební zásahy s dodávkou bezemisní energie ze sítě.

Implementace směrnice v České republice

Podle Čejky by se Česko mělo soustředit na implementaci evropských směrnic a dílčí cíle směrem k dekarbonizaci. „Měli bychom k tomu napnout síly. Problém vidím spíše v tom, že víc diskutujeme o tom, zda to zvládneme, než abychom udělali konkrétní kroky,“ říká.

Centrum pasivního domu aktivně spolupracuje s Ministerstvem průmyslu a obchodu na implementaci směrnic do národní legislativy. Čejka zdůrazňuje potřebu promyšlené evoluce v oblasti energetických požadavků, která by měla motivovat a zároveň nebrzdit trh.

Zákaz kotlů na fosilní paliva

Evropská legislativa stanovuje rok 2040 jako termín pro konec kotlů na fosilní paliva, což vzbudilo velké emoce. Čejka tento krok považuje za příklad zbytečné polarizace. „Existují nástroje, které nás mohou od zemního plynu přirozeněji a efektivněji odklonit,“ uvádí.

Celý rozhovor s Michalem Čejkou naleznete na serveru euraktiv.cz.

 
 
Reklama