Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Vláda rozhodla, že 2 miliardami Kč podpoří firmy z energeticky náročných odvětví

Vláda rozhodla, že uvolní 2,15 miliardy korun na poskytnutí finančních kompenzací pro energeticky náročná odvětví, kterým hrozí, že kvůli vysokým nákladům na emise skleníkových plynů přesunou výrobu do zahraničí. Žádosti bude možné podat nejpozději do 30. září 2024.

Foto © habrda, Fotolia.com

Nařízení navazuje na zákon o obchodování s emisními povolenkami, který stanovuje pravidla pro finanční kompenzaci firmám, které platí vysoké náklady za emise skleníkových plynů, což se odráží v jejich výdajích za elektřinu. Nyní schválená kompenzace nepřímých nákladů cílí zejména na odvětví, u kterých hrozí možný přesun činnosti firem do zemí s méně přísnými ekologickými standardy. Konkrétně jsou určeny pro firmy s vysokou spotřebou elektřiny, jako je například ocelářský, chemický, nebo papírenský průmysl.

Výše částky se stanovuje každoročně na základě zákona. Vláda při jejím určení vychází z údajů, které firmy posílají ministerstvu životního prostředí. Pro rok 2023 činí výše podpory 2,15 miliardy korun. Kompenzace se vždy vztahuje na náklady firem za loňský rok a je tvořena součtem kompenzačních částek pro jednotlivá výrobní zařízení žadatele umístěna na území České republiky a nemůže být poskytnuta na náklady vzniklé výrobním zařízením mimo území České republiky.

Podpora navazuje na dlouhodobé úsilí vlády pomáhat energeticky náročným firmám s cenami elektřiny a je v souladu s evropskou směrnicí umožňující členským státům poskytovat státní podporu odvětvím u nichž hrozí přesun do zemí s méně přísnými ekologickými standardy v důsledku promítnutí nákladů spojených s emisemi skleníkových plynů do cen elektřiny.

 
 
Reklama