Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Dotace na podnikání a inovace budou vyčerpány

Operační program Podnikání a inovace bude pravděpodobně jediným centrálním ministerským fondem, který vyčerpá všechny prostředky z Bruselu.

Celkově je vyčerpáno 77 % celkové alokace

"Z Operačního programu Podnikání a inovace (OPPI) bylo loni vyplaceno podnikatelům 15,6 miliardy korun, meziročně se čerpání zrychlilo o čtvrtinu", uvedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD).

Celkem bylo na konci loňského roku proplaceno z OPPI 61 miliard korun. Jde o 77 procent celkové alokace. Program podle ministra není součástí nedočerpané částky za rok 2014 ve výši devíti miliard korun, o které nedávno informovalo ministerstvo pro místní rozvoj.

 Operační program Podnikání a inovace
Tisková konference Operační program Podnikání a inovace, foto MPO ČR

Cílem pro letošní rok je podle něj kompletní vyčerpání OPPI

"Jsem přesvědčen, že na konci tohoto roku budeme určitě jediným centrálním ministerským fondem, který vyčerpá všechny prostředky, které byly alokovány z Bruselu," řekl Mládek. Cílem pro letošní rok je podle něj kompletní vyčerpání OPPI a proplacení zhruba 23 miliard korun českým podnikatelům. Díky spolufinancování OPPI loni posílila česká ekonomika o více než 30 miliard korun, dodal ministr.

Hlavním cílem programu Podnikání a inovace je zvýšit konkurenceschopnost české ekonomiky a přiblížit inovační výkonnost průmyslu a služeb úrovni předních průmyslových zemí Evropy.

Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OP PIK) již čeká na schválení v Bruselu

Koncem roku 2014 byly ke schválení Evropské komisi odeslány tři z deseti českých operačních programů a Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OP PIK) byl jedním z nich. Nový operační program v gesci Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) navazuje na Operační program Podnikání a inovace (OPPI) a pro české podnikatele je v něm připraveno k čerpání zhruba 120 miliard korun. Pokud Evropská komise OP PIK schválí, MPO předpokládá vyhlášení prvních výzev letos v dubnu.
"Je velmi reálný předpoklad, že by už v dubnu mohlo začít čerpání, respektive by byly vyhlášeny nové výzvy," dodal Mládek.

Celková alokace OP PIK je zhruba 120 miliard korun.
Důležitou součástí operačního programu je snaha o posun k energeticky účinnému hospodářství spočívajícím především ve zvyšování energetické účinnosti podnikatelského sektoru, využívání obnovitelných zdrojů energie, modernizaci energetické infrastruktury a zavádění nových nízkouhlíkových technologií. Usnadnit rozvoj podnikání a přístup ke službám státu má pomoci podpora zaměřená na zavádění vysokorychlostního přístupu k internetu a rozšiřování nabídky služeb informačních a komunikačních technologií.
Program má čtyři priority, rozvoj výzkumu a vývoje pro inovace (38,5 miliardy Kč), rozvoj podnikání a konkurenceschopnosti malých a středních podniků (25,7 miliardy), účinné nakládání s energií (34,7 miliardy) a rozvoj vysokorychlostního internetu (21 miliardy Kč).
Prezentace k programu Podnikání a inovace

 
 
Reklama