Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

ČEZ zveřejnil základní ceníky platné od Nového roku 2025, obchodník opět zlevňuje

Přinášíme přehled nových ceníků na trhu s energiemi za uplynulý týden. Kam se podívat, když nás zajímá počet odběrných míst konkrétního dodavatele. Opět je k dispozici aktualizovaná tabulka nejvýhodnějších nabídek elektřiny a plynu. Jaké ceny na burze byly v předcházejícím týdnu, tušíme ale, že mohou růst.

Kalkulátor cen energií TZB-info

ČEZ zveřejnil základní ceníky platné od roku 2025, elektřinu a plyn opět zlevňuje

Náš největší dodavatel elektřiny a také velmi významný dodavatel plynu, společnost ČEZ Prodej zveřejnila nové ceníky elektřiny a plynu. Obchodník v nich opět zlevňuje elektřinu i plyn od Nového roku. Po zlevňování fixních produktů v uplynulých dnech se tentokrát jedná o základní ceníky, které jsou bez závazku a většinou jsou určeny pro věrné stávající zákazníky, jež odolali v průběhu mnoha let nabídkám alternativních dodavatelů.

Ceníky Elektřina na dobu neurčitou nebo Elektřina pro ZTP bude od ledna výrazně levnější, levnější budou také stejné produkty plynu. V nejběžněji používaném distribučním tarifu D02d obchodník zlevňuje o 207 Kč/MWh bez DPH (bez DPH, vždy bez DPH) a obdobných cenících plynu o 133 Kč/MWh při roční spotřebě 12 MWh. Dosud platné ceníky obchodník měnil v polovině roku. Nynější zlevnění jistě bude mít vliv na další dodavatele a jistě i pomůže ke zpomalení tempa růstu cen.

Letošní rok byl pro zákazníky ČEZ Prodej ve znamení zlevňování. Cenu fixovaných produktů jsme snížili celkem třikrát, u nefixovaných dvakrát. Od Nového roku chystáme pro zákazníky s elektřinou a plynem na dobu neurčitou další pokles cen. Již nyní přitom patří naše nefixované produkty mezi nejvýhodnější na trhu. Zároveň pokračujeme v naší dlouhodobé osvětové aktivitě zaměřené na energetické úspory. Naším cílem je pomoci lidem snížit spotřebu na minimum a zároveň jim nabídnout co nejvýhodnější cenu,“ uvedl generální ředitel ČEZ Prodej Tomáš Kadlec v tiskové zprávě ke zlevnění na začátku září.

Na rozdíl od ČEZu, který ukončil nabídku postupně klesajících produktů, společnost innogy Energie se vrací k postupně klesajícím cenám nejen pro nové zákazníky, ale i pro stávající zákazníky. Zatímco nabídka produktu s odstupňovanou cenou pro nové zákazníky zahrnuje pouze produkt se závazkem na tři roky, u prolongačních nabídek jsou postupně klesající ceny u všech produktů, dokonce i produktu se závazkem na rok.

ARMEX ENERGY zveřejnil nové ceníky se závazkem na 12 až na 36 měsíců, opět bez uvedení, zda se jedná o fixní nabídku nebo nikoliv. V nových cenících se ceny komodity ve srovnání s předcházejícími ceníky nezměnily, ovšem výrazně obchodník snížil stálý plat, který byl u plynu dříve neobvykle vysoký. U elektřiny je rozdíl ve stálých platech pouze 10 Kč, ale u plynu o 70 Kč (bez DPH).

Eneka od konce krize nabízela především produkty spojené s měsíční fixací, byla prvním obchodníkem, který s nabídkou fixních cen na měsíc přišel. Nově ale nabízí staronový produkt E-tarif, který je určený pro zákazníky s roční spotřebou do 3 MWh, což je nejvíce využitelné u jednotarifu. Podmínkou je platba na účet, smlouva je bez závazku a ceny nejsou fixní a s nízkým stálým platem.

Současné ceny elektřiny a plynu u měsíčních ceníků nejsou příliš atraktivní pro zákazníky, a to přesto, že většina cen v listopadových nabídkách je nižší. Ve světě panuje nejistota a ta se může projevit i v cenách energií, proto někteří dodavatelé se nyní soustředí na nabídku klasických produktů. Třeba TEDOM ve své reklamní kampani láká čtenáře na dlouhodobou jistotu fixní ceny (produkt T36 s fixací a se závazkem na 36 měsíců).

Nově v tabulce s přehledem novinek (Tab. 1) jsou dodavatelé seřazeni podle nejnižší ceny vždy za všechny uvedené nabídky jednoho dodavatele. Barevně jsou označeny ceny, které se měnily. Průměrná cena u produktů s odstupňovanou cenou je počítána od data začátku platnosti nabídky s tím, že většinou je skutečná cena ještě nižší, záleží na tom, od kdy začne zákazník energie odebírat.

Tab. 1: Přehled některých novinek vydaných za uplynulý týden
Tab. 1: Přehled některých novinek vydaných za uplynulý týden, zeleně – pokles ceny proti přechozímu ceníku, červeně – růst ceny, * – měsíční produkt)

Užitečné funkce Kalkulátoru cen energií TZB-info, které mohou zákazníci využít ke svému prospěchu

Jak je velký dodavatel a zda mu zákazníci přibývají nebo naopak od něj utíkají?

Někteří zájemci o dodávky energií nevolí jenom ty největší dodavatele. Když se jim líbí nabídka zatím pro ně neznámého obchodníka, mohou se podívat na to, kolik má odběrných míst a zda počet odběrných míst mu roste nebo naopak klesá. Již nemusí tyto údaje hledat na stránkách Operátora trhu.

Pro takové čtenáře zveřejňujeme v Kalkulátoru cen energií TZB-info přehled počtu odběrných míst u každé položky ve srovnání.

Počet odběrných míst a jejich vývoj je jedním z nejdůležitějších ukazatelů v hodnocení obchodníků, proto je třeba těmto údajům věnovat pozornost. Na druhou stranu obchodníci, kteří ztrácejí odběrná místa, se někdy snaží zatraktivnit své nabídky a byla by škoda toho nevyužít.

Kam se podívat na stav a vývoj počtu odběrných míst obchodníka

Vybrané novinky na trhu s energiemi pro zákazníky s končící smlouvou

Pro zájemce o dodávku levné elektřiny s fixní cenou na dva roky je zde nabídka Skautské energie. Skautská energie nově inzeruje nabídku elektřiny a plynu pro 500 nových zájemců za vysoutěžené ceny tohoto roku. Zejména nabídka elektřiny za cenu od 2 499 Kč/MWh s fixací na dva roky je určitě velmi atraktivní. Dodavatelem je společnost eYello, ale musíte si pospíšit, nabídka je časově omezena.

Jinak není nic nového proti týdnu předtím, jen zmizely Teplárny Brno, protože jejich nabídky trvají vždy jen 14 dní a pak se čeká, co bude dál. Zda Teplárny prodlouží čas na sjednání nebo přijdou s něčím novým.

Novou nabídkou (označeno zeleně) je již uvedený E-tarif od Eneky, který je určen díky nízkému stálému platu pro zákazníky s jednotarifem a s nízkou spotřebou.

Tab. 2: Přehled vybraných nabídek na dodávku elektřiny a plynu
Tab. 2: Přehled vybraných nabídek na dodávku elektřiny a plynu (** – cena se započítaným bonusem, --- spotová nabídka, zeleně – nová nabídka na trhu)

Ceny na burzách v ČR

Ceny energií u nás na burzách a ani v zahraničí zatím neodráží obnovený konflikt na Blízkém východě, což se ale může rychle změnit (stav k 6. 10. 2024)

Tab. 3: Přehled cen na burzách v ČR současně s jejich trendem – červeně pokles, černě růst)
Tab. 3: Přehled cen na burzách v ČR současně s jejich trendem – červeně pokles, černě růst)
 
 
Reklama