Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

MND Energie zveřejnila jako první ceníky na rok 2025

Přehled nových ceníků elektřiny a plynu vydaných dodavateli za uplynulý týden popisuje změny na trhu s energiemi. Jak v Kalkulátoru cen energií TZB-info zadat bonus do srovnání nabídek obchodníka. Počet odběrných míst elektřiny opět vzrostl, tentokrát o více jak 3 000. Ceny energií na burzách v ČR změnily směr a začaly stoupat.

Kalkulátor cen energií TZB-info

Ze začátku týdne zveřejnila nové ceníky elektřiny a plynu společnost MND Energie. Napřed to byl fixní ceník produktu Ceník Podzim 26, který je hlavně určen pro akvizici nových zákazníků, ale mohou se přihlásit i stávající zákazníci s končícím závazkem. Podobně jako u předešlé verze tohoto akvizičního produktu se jedná o nabídku se závazkem a s fixní cenou až do konce září 2026. Obchodník nabízí ceníky jak pro elektřinu (domácnosti + podnikatelé), tak pro plyn. V porovnání s předcházejícím podobným ceníkem jsou ceny komodity vyšší, i když stále atraktivní.

MND Energie jako první na trhu zveřejnila nové ceníky s platností od Nového roku. Jedná se o ceníky určené pro stávající zákazníky. Cena komodity oproti současně platným ceníkům výrazně klesla, ale současně dodavatel zvýšil stálý plat. Protože se jedná o velmi silného dodavatele s velkým tržním podílem, tak uvidíme, jak na tuto výzvu zareagují konkurenti.

Alternativou pro fixní nabídku obchodníka je produkt Ceník se stropem, který obsahuje určitou cenu komodity a pak ceník má uvedenou ještě druhou cenu (stropovou cenu), která v případě zdražování nesmí být překročena (garance maximální ceny). V nejnovější nabídce platné od 1. 1. 2025 je stropová cena totožná se základní cenou. Nabídka je určena novým i stávajícím zákazníkům s tím, že smlouva je na dobu neurčitou.

ARMEX ENERGY změnil řadu nabídek se závazkem od jednoho do tří let. Cena komodity se tentokrát neměnila, ale zato se snížil stálý plat. U elektřiny o deset korun, ale u plynu o 70 Kč/měsíc (vždy bez DPH) na rozumných 129 Kč. U těchto produktů není uvedeno, zda se jedná o fixaci.

Fixní ceny na měsíc v případě, že se ceny vypočítávají na následující měsíc před koncem aktuálního měsíce, jsou výrazně nižší, než když se ceny vypočítávají na dva měsíce dopředu. V tabulce vidíme u elektřiny ceny společností bezDodavatele a Pražská plynárenská.

Obchodníci VEMEX Energie a EPET (společně s Dobrou energií) pravidelně (téměř měsíčně) aktualizují své ceníky, tentokrát mírně snižovali cenu elektřiny a plynu, u VEMEXU jen cenu plynu.

Popsané změny jsou uvedeny v následující tabulce. Pořadí nabídek je podle toho, jak je dodavatelé zveřejňovali, není to podle výhodnosti. Zelená barva značí pokles ceny komodity a výše stálého platu ve srovnání s předešlým ceníkem. Naopak červená ukazuje na zvýšení ceny.

Tab. 1: Přehled novinek za uplynulý týden (* – fixní cena na měsíc, zeleně – pokles ceny, červeně – růst ceny)
Tab. 1: Přehled novinek za uplynulý týden (* – fixní cena na měsíc, zeleně – pokles ceny, červeně – růst ceny)

Užitečné funkce Kalkulátoru cen energií TZB-info, které mohou zákazníci využít ke svému prospěchu

Jak si porovnat nabídky s bonusem

Dodavatelé stále více nabízí zákazníkům bonus za uzavření smlouvy, ten má ještě lépe zatraktivnit určitou nabídku na dodávku elektřiny nebo plynu. V Kalkulátoru cen energií TZB-info (Kalkulátor) se sice může započítávat do celkové částky bonus, který obchodníci zákazníkům dávají. Takový dodavatel musí nabízet jednotný bonus pro všechny kombinace odběrů energie. Proto bohužel zatím máme pouze jednoho dodavatele v Kalkulátoru, u kterého se počítá cena i s bonusem. Když se výše bonusu mění podle distribučního tarifu, výše odběru nebo zda se jedná o jednotarif nebo dvojtarif, pak si musíme bonus porovnat sami.

V následující ukázce uvidíme příklad výpočtu bonusu

Napřed si zjistíme výši bonusu pro nás a pak také cenu komodity a stálého platu, kterou nám obchodník nabízí (bez DPH). Když to všechno máme, tak si vypočítáme výši bonusu na jeden rok odběru. Následuje editace těchto údajů pomocí funkce Individuální cenová nabídka. V našem případě je použita nabídka společnosti innogy Energie Start 24 s bonusem 2 000 Kč, (na rok 1 000 Kč). Jak si díky bonusu polepšíme, se přesvědčte sami. Ve videu jsem odfiltroval spotové a měsíční ceníky.

Doporučené produkty z nabídek elektřiny a plynu pro sjednání

Nabídky jsou řazeny podle nejnižších nákladů za rok, máme zde jeden spotový a jeden měsíční produkt. Nabídky jsou vybírány tak, jako kdybych je vybíral pro sebe.

Mezi novinkami je vidět aktualizovaná nabídka společnosti MND Energie a pak také nejvýhodnější produkt obchodníka EPET (EP ENERGY TRADING).

Tab. 3: Nabídky ke sjednání novými zákazníky, které lze doporučit (** – cena s bonusem za sjednání online, *** – spotová nabídka, průměrná cena za posledních 12 měsíců)
Tab. 3: Nabídky ke sjednání novými zákazníky, které lze doporučit (** – cena s bonusem za sjednání online, *** – spotová nabídka, průměrná cena za posledních 12 měsíců)

Z měsíční zprávy Operátora trhu o trhu s elektřinou a plynem

V srpnu operátor registroval 6 357 652 odběrných a předávacích míst elektřiny, což bylo o 3 025 odběrných míst více než v červenci. U plynu počet odběrných míst opět klesl, tentokrát o 2 556 na 2 731 994.

Průměrná cena na denním trhu, která je určující pro spotové ceníky domácností byla v srpnu 88,80 EUR/MWh, u sdílené elektřiny IDA 84,66 EUR/MWh. Plyn se v průměru na vnitrodenním trhu obchodoval za 40,60 EUR/MWh.

Ceny energií na burzách v ČR opět začaly růst

Tab. 4: Přehled cen energií na burzách v ČR s porovnáním proti předminulému týdnu
Tab. 4: Přehled cen energií na burzách v ČR s porovnáním proti předminulému týdnu
 
 
Reklama