Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Další dodavatel zlevnil elektřinu pro nové zákazníky navzdory růstu cen na burze

Jaké ceny energií obsahují nové nabídky za uplynulý týden. Ceny plynu na burzách výrazně rostou kvůli bojům na Ukrajině. Zafixujte si ceny, to je současné doporučení. Přehled nejvýhodnějších nabídek na trhu s elektřinou a s plynem najdete v přiložené tabulce.

Foto © Jürgen Fälchle, Fotolia.com
Kalkulátor cen energií TZB-info

Společnost VEMEX Energie má nově skvělou cenu elektřiny s fixací na dva roky

Tentokrát je v cenách energií málo novinek, je to stejné již po několik měsíců. Ceny na burze sice rostou, hlavně u plynu, ale díky velké konkurenci se nikomu nechce hýbat s ceníky, aby nepřišel o potencionální zákazníky.

Jedinou výjimku představuje společnost VEMEX Energie, která po delší době aktualizovala svoji nabídku elektřiny pro nové zákazníky se závazkem a s fixní cenou na 2 roky. Nový ceník FIX 24M 08/2024 obsahuje výrazně levnější cenu silové elektřiny. Ve srovnání s doposud platným ceníkem z února jsou nové ceny silové elektřiny o 300 Kč/MWh bez DPH (vždy bez DPH) nižší, a jednotná cena pro všechny tarify elektřiny 2 789 Kč/MWh představuje jednu z nejlevnějších standardních nabídek. K tomu ještě stálý plat 99 Kč/měsíc není nikterak vysoký.

Další položkou v mém seznamu jsou produkty s fixní cenou na měsíc. Tentokrát na září. Ty ve srovnání se srpnovými cenami opět vzrostly, tentokrát o více jak 200 Kč/MWh.

Tab. 1: Přehled některých novinek za uplynulý týden (zeleně pokles ceny proti předchozímu ceníku, červeně růst)
Tab. 1: Přehled některých novinek za uplynulý týden (zeleně pokles ceny proti předchozímu ceníku, červeně růst)

Z měsíční zprávy o trhu s elektřinou a s plynem

Průměrná cena silové elektřiny na spotovém trhu (denní trh) Operátora trhu v červnu byla 76,19 EUR/MWh (květen 69,96 EUR/MWh). Nově zpráva uvádí ceny pro vnitrodenní aukce 37,70 EUR/MWh.

Plyn v červnu stál u Operátora trhu na vnitrodenním trhu 36,80 EUR/MWh a byl také dražší než v květnu, kdy se v průměru obchodoval za 33,72 EUR/MWh.

V červnu opět vzrostl počet odběrných míst elektřiny o 4 040 na 6 348 998 a naopak v uvedeném měsíci ubylo přípojek plynu o 2 596. Celkem bylo evidováno 2 736 762 přípojek plynu.

Cena plynu v Holandsku je na letošním maximu, překonala 41 EUR/MWh

Cena plynu kontraktu na září na virtuálním obchodním uzlu v Holandsku překročila toto pondělí (12. 8. 2024) 41 EUR/MWh, což je o více jak dvě procenta nárůst během jednoho dne. Podle této ceny se řídí evropský trh s plynem.

Protože se jedná o spekulativní cenu, tak za růstem ceny stojí hlavně obavy o osud posledního funkčního tranzitního bodu u města Sudža na ruském území, kde nyní je ukrajinská armáda, která před několika dny pronikla na ruské území.

Cena plynu je od února, kdy byla nejnižší, téměř dvojnásobná. Zásobníky jsou ale téměř plné, jejich plnění probíhá podle plánu.

Nejvýhodnější nabídky elektřiny a plynu na trhu ke sjednání

Kdo sleduje ceny na burze v posledním období, vidí, že ceny sice pomalu ale jistě rostou. V současné době rostou, hlavně u plynu. O nabídky s fixní cenou na měsíc, které byly začátkem roku velmi populární dnes kvůli současným vyšším cenám, není zájem. Pro ty, kteří mají rádi pocit jistoty, bych nyní doporučil nabídku s fixní cenou do dvou let, protože tyto nabídkové ceny jsou od krize na nejnižší úrovni a pokud se ceny energií na burze budou držet na současné úrovni, pak nehrozí další pokles cen pro domácnosti.

Přiložená tabulka se skoro nemění, jedinou novinkou je nabídka společnosti VEMEX Energie s fixní cenou elektřiny na dva roky. Další změnou je změna cenové hladiny za posledních 12 měsíců u jediné spotové nabídky, kterou v přehledu máme. Zde cena tolik neroste, což je díky kolísání cen v jednotlivých dnech. V tabulce je také jediná nabídka s fixní cenou na měsíc a to u nabídky, která je nejlevnější a přitom má cenu nejvzdálenější od současnosti. Současná cena je na září.

Tab. 2: Přehled nejvýhodnějších nabídek na trhu s elektřinou a s plynem
Tab. 2: Přehled nejvýhodnějších nabídek na trhu s elektřinou a s plynem (zeleně – nový nebo aktualizovaný produkt, * – měsíční fixace ceny, ** – cena s bonusem za online sjednání, *** – spotový produkt, **** – na dobu neurčitou s fixací ceny)

Ceny na burzách v ČR v uplynulém týdnu

Ceny energií, tak jako v uplynulých týdnech a měsících, rostly. V tabulce máme ceny na následující měsíce, které jsou potom určující pro konečnou cenu pro zákazníky u fixních produktů na měsíc. Za pozornost stojí prudký nárůst cen plynu u měsíčních kontraktů.

Zde si zákazník může přečíst, co si spekulanti na burzách myslí o budoucích cenách u měsíčních, či ročních kontraktů.

U spotových cen je vývoj hlavně podle nabídky a poptávky bez spekulací, tak je růst cen mírnější nebo je i pokles.

V případě cen na Českomoravské komoditní burze Kladno je rozhodující konkurenční prostředí s ohledem na ceny na burze.

Tab. 3: Přehled cen na burzách v ČR se srovnáním s předchozími cenami
Tab. 3: Přehled cen na burzách v ČR se srovnáním s předchozími cenami
 
 
Reklama