Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Sjednejte si produkt i s připojením k fotovoltaice a budete platit více

Neaktivní zákazník platí vždy za energie více. Představujeme nové ceníky pro zákazníky EPETu s fotovoltaikou. Rekordní čísla se vyskytla na Českomoravské komoditní burze Kladno. jaké tarify doporučujeme, abyste ušetřili? A jak se vyvíjely ceny na burzách v ČR v uplynulém týdnu?

Kalkulátor cen energií TZB-info

Ceny elektřiny a plynu pro domácnosti se v létě nehýbou

Stejně jako ostatní týdny jsem nezaznamenal žádný významný pohyb v nabídkách dodávek elektřiny a plynu pro domácnosti. Také důvod je stejný, ceny na burzách se příliš nehýbou. Aktivita obchodníků je nízká a to navzdory velké konkurenci a také navzdory tomu, že řada dodavatelů potřebuje získat nové zákazníky, protože zákazníky ztrácí.

Když už nechtějí nebo nemohou pro zákazníky snížit nabízenou cenu, tak se někteří dodavatelé v reklamách uchylují k ujištění zákazníků, že právě teď snižují ceny nejen pro nové zákazníky, ale i pro své stávající zákazníky. Ujišťují je, že ceny snižují kdykoliv to jde. Ještě jsem si na to nezvykl a raději zkontroluji, zda skutečně vydali nové ceníky, jestli je máme všechny v Kalkulátoru cen energií TZB-info (Kalkulátoru) a přesvědčím se, že dodavatel myslí ceníky vydané před dvěma měsíci.

Nemohu popřít, že dodavatelé nabízí i svým zákazníkům lepší ceny, než které doposud měli, ale pokud zákazník chce zůstat u svého dodavatele, protože po dobu dosavadní smlouvy byl spokojený, tak se o lepší cenu musí přihlásit.

Společnost E.ON zveřejnila nové ceníky elektřiny pro domácnosti ElektřinaTrend Září, který slouží svým stálým zákazníkům, kteří po dlouhou dobu jsou spokojeni a nehledají lepší ceny. V tabulce ceník uvádím s tím, že u těchto zákazníků leží ceny elektřiny značně výš, než u aktivních zákazníků.

Z vydaných ceníků bych chtěl zmínit nové ceníky společnosti Pražská plynárenská s názvem SPOT, kde nově zveřejnili koeficient pro zvýšení ceny o přirážku za zobchodování. V minulém článku právě u těchto ceníků koeficient chyběl. Což jsem kritizoval. Díky nízkému koeficientu patří tento produkt k nejvýhodnějším na trhu nejen mezi spotovými produkty.

Vyšší ceny elektřiny pro domácnosti s fotovoltaikou

V současné době probíhá v médiích kampaň, ve které odborníci z řad velkých dodavatelů vysvětlují, že v případě zákazníků, kteří mají sjednaný určitý produkt a mají fotovoltaiku, tak dodavatelé mají s vyrovnáním odchylek vyšší náklady a proto musí jim zvýšit cenu oproti zákazníkům bez fotovoltaiky. Takové kampaně jsou vnímány jako apel na ostatní dodavatele, aby i oni si opravili ceny u zákazníků s fotovoltaikou.

Přečtěte si také Máte doma fotovoltaiku? Jeden dodavatel vám zdraží elektřinu, jiní za spolupráci nabízí slevu Přečíst článek

Reakce byla téměř okamžitá, dodavatel EPET vydal dva nové produkty s názvy FIX 12, varianta FVE ČERVENEC a FIX 24, varianta FVE ČERVENEC. Tyto nové produkty mají ve srovnání s aktuálními produkt FIX 12 (24) DUBEN 24 O 200 Kč/MWh (vždy bez DPH) vyšší ceny. Vyšší ceny zohledňují vyšší náklady na dodávku proudu zákazníkům s fotovoltaikou. Na stránkách dodavatele se píše: „Produkt je určen pouze pro nové i stávající zákazníky ze segmentu DOMÁCNOST, kteří chtějí s epet uzavřít smlouvu na výkup FVE a s termínem zahájení dodávky nejpozději do 01. 04. 2025 včetně.

I společnost BIDLI energie zveřejnila nové ceníky s fixní měsíční cenou na září (CENÍK BIDLI GARANCE NA MĚSÍC). Nová cena je u elektřiny nižší než cena na srpen u elektřiny, u plynu je tomu naopak.

Tab. 1: Přehled nových ceníků zveřejněných v uplynulém týdnu (zeleně – pokles ceny, červeně – růst ceny ve srovnání s předešlou verzí ceníku)
Tab. 1: Přehled nových ceníků zveřejněných v uplynulém týdnu (zeleně – pokles ceny, červeně – růst ceny ve srovnání s předešlou verzí ceníku)

Na Českomoravské komoditní burze Kladno padaly v prvním pololetí rekordy

Rekordních 6,2 milionu MWh nakoupily firmy, veřejná správa a státní správa od dodavatelů energií v první polovině roku 2024 na energetickém trhu Českomoravské komoditní burzy Kladno.

Na energetickém trhu Českomoravské komoditní burzy Kladno (ČMKB) bylo v prvním pololetí roku 2024 uzavřeno přes 5.400 burzovních kontraktů na více než 6,2 milionů megawatthodin (MWh) elektřiny a zemního plynu. Největší česká komoditní burza tak zaznamenala dosud historicky největší objem zobchodovaných energií v rámci prvního pololetí. Celkový finanční objem zobchodovaných energií dosáhl v první polovině roku 2024 téměř 10 miliard korun.

Uzavřeno bylo 2.817 kontraktů s elektřinou a 2.607 kontraktů se zemním plynem, což je oproti stejnému období roku 2023 nárůst o 43 procent. Ve finančním vyjádření připadalo na zemní plyn 3,4 miliardy korun a na elektřinu 5,8 miliardy Kč. „Energetický trh ČMKB je po krizovém období roku 2022 opět ve velmi dobré kondici. Obchodní bilance uplynulého pololetí naznačuje, že by na konci roku 2024 mohlo dojít k překonání již letitého rekordu 7,7 milionu MWh, zobchodovaných na ČMKB v roce 2019. Výsledek prvního pololetí vypovídá o významu tohoto trhu pro veřejnou a státní správu i firemní sektor, ale i pro dodavatele energií v České republice,“ uvedl Tomáš Vlček, ředitel úseku burzovních obchodů ČMKB.

Na počátku roku ceny ročních kontraktů s dodávkou elektřiny na rok 2025 zahajovaly na úrovni 2.450 korun za megawatthodinu v nízkém napětí a 2.300 Kč/MWh ve vysokém napětí. V průběhu března nastal pokles cen, a to až na úroveň 2.050 Kč/MWh. Od poloviny dubna se ceny elektřiny začaly zvyšovat. Na konci června se elektřina s dodávkou na rok 2025 v nízkém i vysokém napětí obchodovala za 2.630 CZK/MWh. Ceny plynu s dodávkou na rok 2025 z lednové hladiny 1.100 korun za megawatthodinu klesly v březnu až na 890 Kč/MWh a po následném růstu zakončily první polovinu roku na úrovni 1.050 korun za MWh.

Cena ročních kontraktů v meziročním srovnání u elektřiny i plynu poklesla o 48 %. Z výsledků prvního pololetí je zřejmý také rostoucí podíl víceletých kontraktů na celkové letošní bilanci, což svědčí o snaze některých odběratelů zajistit si cenu energií na delší časové období. Zatímco v roce 2023 se víceleté kontrakty podílely na celkové bilanci pouze 5 procenty, v první polovině roku 2024 byl tento podíl už 40 % ze všech kontraktů.

Vedle firemního sektoru (průmyslové firmy, dopravní podniky, teplárny, vodárny, zemědělské společnosti, apod.) na ČMKB dlouhodobě nakupují energie téměř všechna ministerstva a kraje, státní úřady a organizace, ale také téměř 1 000 měst a obcí.

Doporučené nabídky pro ty, kteří chtějí levnější elektřinu nebo plyn

Výběr vhodných produktů pro zákazníky je po delší dobu stejný, není nových, levnějších ceníků. Pro zájemce máme v případě elektřiny cenově nejvýhodnější spotový produkt, ten je ale jen pro nové zákazníky s průběhovým měřením. U nás v Kalkulátoru je cena počítána jako průměrná cena za posledních 12 měsíců, jedná se o vážený průměr podle spotřeby v každé hodině. Pokud zákazník bude mít průměrnou spotřebu a bude elektřinu využívat jako většina zákazníků bez průběhového měření, pak za posledních 12 měsíců dosáhl cenu v tabulce. Budoucí ceny se ale predikovat nemohou, jen je naděje, že dlouhodobě bude na tom zákazník se spotem výhodněji.

V elektrice máme v tabulce i výhodný fixní produkt na měsíc. Díky němu se zákazníci nemusí starat o to, jak si dlouhodobě a co nejvýhodněji zafixovat cenu.

Nejvíce však máme nabídek s fixní cenou na rok či na dva, někdy se do přehledu dostanou i nabídky se smlouvou na dobu neurčitou a bez fixace ceny. Těch je ale méně, protože většinou jsou dražší, než fixní nabídky.

Tab. 2: Přehled nejvýhodnějších nabídek na trhu za uplynulý týden (* měsíční fixní cena, ** cena s bonusem, *** spotové ceny, průměrná cena za posledních 12 měsíců, ****smlouva na dobu neurčitou s fixní cenou)
Tab. 2: Přehled nejvýhodnějších nabídek na trhu za uplynulý týden (* měsíční fixní cena, ** cena s bonusem, *** spotové ceny, průměrná cena za posledních 12 měsíců, ****smlouva na dobu neurčitou s fixní cenou)

Ceny na burzách v ČR

Tab 3: Přehled cen na burzách v ČR v uplynulém týdnu se srovnání růstu nebo poklesu
Tab 3: Přehled cen na burzách v ČR v uplynulém týdnu se srovnání růstu nebo poklesu
 
 
Reklama