Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Odpověď ERÚ na otevřený dopis předsedy Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR

Rada Energetického regulačního úřadu reagovala na otevřený dopis prezidenta Svazu obchodu s cestovního ruchu ČR Prouzy, v němž podpořil snahy vedoucí k odstranění nezákonných praktik "energetických šmejdů".

Rada Energetického regulačního úřadu reagovala otevřeným dopisem na výzvu prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáše Prouzy. Ten uvedl, že vítá snahu MPO ČR zavést nad zprostředkovateli nabídek obdobný dohled, jako nad finačními službami při prodeji pojištění nebo zprostředkování úvěrů a zavedení osobní zodpovědnosti za férové jednání s klienty. Stát podle Tomáše Prouzy musí umět dohledat a potrestat konkrétního zprostředkovatele, který smlouvu o odběru energií podepsal a který způsobil zákazníkovi škodu. Zároveň Tomáš Prouza souhlasí s tím, aby ERÚ zavedl registr, ve kterém zprostředkovatelé musí být zapsáni.

ERÚ si váží nabídky zapojení SOCR ČR do dialogu, který aktuálně probíhá a cílí na vymýcení nekalých obchodních praktik na energetickém trhu a v odpovědi uvádí mimo jiné:

Jsme vděční všem, kteří o problémech na energetickém trhu hovoří srozumitelně a přiměřeně hlasitě. Tažení proti tzv. energetickým šmejdům přirozeně nezahájila jen loňská květnová tisková konference České obchodní inspekce, Ministerstva průmyslu a obchodu a našeho úřadu. Nekalé obchodní praktiky každá z institucí řešila již v předcházejících letech. Nicméně bylo to společné vystoupení, které poprvé veřejně a hlavně s dopadem do praxe deklarovalo těsnou spolupráci úřadů, navíc pojmenovalo konkrétní symptomy činnosti tzv. energetických šmejdů. Také díky tomu se povedlo vyvolat tolik potřebnou společenskou poptávku po změně.

Souhlasíme s posílením dohledu zejména nad činností zprostředkovatelů na energetickém trhu a také s tím, že dohled by měl přirozeně spadat pod jedinou instituci, přičemž volba Energetického regulačního úřadu je výběrem přirozeným. Velmi rádi přitom vyslyšíme Vaše cenné osobní zkušenosti, které jste, pane prezidente, v nedávné minulosti sbíral při obdobném procesu potlačení nekorektních praktik na finančním trhu.

Zároveň se plně ztotožňujeme s Vaším názorem, že posílení informovanosti spotřebitelů musí být prioritou, která nesmí ustupovat úzce vymezené snaze o přísnější regulaci. Obě cesty, obranu i sebeobranu spotřebitele, je třeba budovat paralelně a ve vzájemné provázanosti. Jedině emancipovaný spotřebitel, ve smyslu zdravě sebevědomý a znalostmi vybavený, se dokáže nástrahám účinně bránit. Zároveň dokáže těžit zmožností, které nabízí konkurenční prostředí.

 
 
Reklama