Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

S auty na CNG dostanou obce u plniček innogy slevu

Innogy podpoří obce, které nakoupí automobily s pohonem na stlačený zemní plyn (CNG). Majitelům vozidel pořízených z dotačního titulu MŽP – podpora čisté mobility – nabídne slevu 1 Kč za kilogram CNG natankovaného u svých stanic.

„Slevou na pohonnou hmotu chceme obce a jejich organizace více motivovat pro využití dotace na nákup CNG vozidla. Využívání CNG vozidel se vyplatí jak při delších trasách, kdy uplatníte výhodu ekonomickou, tak i na kratších vzdálenostech, kde je znatelná především výhoda ekologická. Pro města a jejich organizace tak chceme podpořit a zvýhodnit hlavně ekologické vlastnosti,“ říká Zdeněk Kaplan, jednatel innogy Energo.

Ministerstvo životního prostředí v současné době registruje zhruba 20 žádostí za 10 milionů Kč v rámci pilotní výzvy na nákup vozidel na alternativní pohon v obcích a krajích. Příjem žádostí probíhá od 10. listopadu 2016 a potrvá do 31. března 2017. Alokovaná částka činí 100 milionů Kč. „Nejvíce žádostí zatím evidujeme u kategorie osobních automobilů,“ informoval Jaroslav Kepka z oddělení politiky a strategií MŽP.

Předmětem podpory je nákup nových nebo nově přestavěných vozidel s alternativním pohonem s emisní normou Euro 6. Ministerstvo nabízí bonifikace za staré ekologicky zpracované vozidlo s emisní normou Euro 3 a starší a k tomu 10 000 Kč nad rámec dotace. Projekty je nutno realizovat do 31. prosince 2018.

„Žádosti mohou podávat územní samosprávné celky, tedy obce a kraje, a svazky obcí. Dále pak jde o příspěvkové organizace, obecně prospěšné společnosti, spolky a pobočné spolky založené obcí či krajem a také o akciové společnosti a společnosti s ručením omezeným, které vlastní z více než 50 procent obec či kraj,“ připomněl Kepka.

Podpora je rovněž určena pro všechna nová homologovaná vozidla s alternativním pohonem v Česku. „V této výzvě můžeme podpořit až 400 elektromobilů a plug-in hybridů a až 400 CNG vozidel,“ doplnil Kepka.

 
 
Reklama