Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Rizika nových tarifů dle návrhu ERÚ zmínil i premiér Sobotka

Na nových tarifech prodělají všichni, kdo mají sazbu D01d, což je 14 % celkového počtu odběrných míst (u jednotarifní sazby je to 20 %). Vyšší platby ale zaznamená i průměrná domácnost.

"První analýzy už ukazují, že návrh nových tarifů může znamenat riziko a ohrožení pro nízkopříjmové domácnosti, je negativní pro domácnosti, které spotřebovávají méně elektrické energie, je negativní pro ty, co se snaží šetřit," uvedl premiér Bohuslav Sobotka pro ČTK po jednání širšího vedení ČSSD 20.2.2016. Podle něj to ukázaly první analýzy. O dalším postupu bude jednat s ministrem průmyslu Janem Mládkem a ministryní práce Michaelou Marksovou.

  • Navrhované změny tarifního systému se týkají regulovaných cen, které ERÚ každoročně stanovuje. Zahrnují například platby za přenos a distribuci.
  • Podle ERÚ by nové tarify mohly vydržet deset až patnáct let. Platit by měly od příštího roku.
  • Na webu úřadu si lidé budou moci spočítat, jaký dopad na ně změna bude mít. Mohou pak ERÚ zaslat své připomínky.

Návrh má řadu kritiků

  • Podle ekologů návrh dopadá na ty, kteří energií šetří.
  • Hospodářský výbor Sněmovny na začátku února odmítl takové nastavení soustavy u cen elektřiny, které by při zachování nynějších technických parametrů připojení k síti zvýšilo náklady domácností.
  • Premiér, ministr průmyslu a obchodu a ministryně práce a sociálních věcí se mají dohodnout na "důrazném postupu" vůči ERÚ. "My samozřejmě nemůžeme ovlivnit jeho rozhodnutí, to je nezávislý úřad. Myslím si ale, že by se ministerstva měla aktivně zapojit do debaty kolem návrhu. Rozhodně ho chceme ovlivnit tak, aby se vyloučila rizika, která nyní identifikujeme," řekl Sobotka.

Nová tarifní soustava - úspory elektřiny se nevyplatí


Novou tarifní soustavu komentoval pro ČT 24 i Ing. Jan Schindler, analytik Kalkulátoru cen energií TZB-info.
Nová tarifní soustava - komentář na ČT 24
"Lidé se především budou muset rozhodnout, jaké spotřebiče budu mít. Ale někdy to bude obtížné. Například dům na vesnici, kde lidé mají sice malou spotřebu, ale cirkulárkou si připravují dřevo na zimu, tak ti se musí rozhodovat co dělat, zda dřevo nebo nižší jistič. U domácností, které mají velké jističe s malou spotřebou se zvažování změny jističe vyplatí.
Pokud spotřebiče vyjdou tak, že je možný menší jistič a ke změně jističe nedojde, pak se za stávajícího stavu šetřit elektřinou nevyplatí"
, potvrdil Ing. Jan Schindler a k případné změně dodavatele dodal:
"Jelikož většina odběratelů má dominantního dodavatele, změnou dodavatele by ušetřila více než změnou jističe. Ačkoliv takováto úspora samozřejmě na rozdíl od změny jističe není natrvalo."

Celou kouzu ještě doplňuje tisková zpráva ERÚ z 24.2.2016:

NÁVRH NOVÉ TARIFNÍ STRUKTURY BYL ZPRACOVÁN V EXPERTNÍM TÝMU ZA ÚČASTI MINISTERSTVA PRŮMYSLU A OBCHODU

Předsedkyně Energetického regulačního úřadu vítá zájem premiéra Bohuslava Sobotky o diskusi nad novými tarify. Premiérovi dnes poslala otevřený dopis týkající se skutečné situace při zavádění nové tarifní struktury.

„Nová tarifní struktura byla zpracována v širokém expertním týmu na základě vládou schválené Aktualizované státní energetické koncepce a Národního akčního plánu pro chytré sítě (oba materiály zpracované MPO) a za přímé účasti zástupců Ministerstva průmyslu a obchodu, OTE, ČEPS, Sdružení velkých spotřebitelů energie, ČEZ, ČEZ Distribuce, ČEZ Prodej, E.ON Distribuce, E.ON Energie, PRE, PREdistribuce, EGÚ Brno, SEVEN a České fotovoltaické asociace. Již loni v létě jsem si nebyla jista, zda je nová tarifní struktura připravena tak, aby nepoškodila skupiny spotřebitelů, proto jsem si vyžádala oponentní posudky od dvou nezávislých institucí (ČVUT, PMAC). I ti mi doporučili tarifní strukturu co nejdříve zavést. Vzhledem k mým pochybnostem jsem přes doporučení expertního týmu a oponentních posudků odmítla novou tarifní strukturu podepsat a nařídila jsem veřejný konzultační proces,“ uvedla Alena Vitásková.

Dle vyjádření předsedkyně, ERÚ navrhne jednak úpravu tarifů, ale také další alternativní postupy, které by zabránily poškození skupiny spotřebitelů s tím, že bude pravděpodobně nutné upravit také Aktualizovanou Státní energetickou koncepci a Národní akční plán pro chytré sítě, které schválila vláda České republiky.

 
 
Reklama