Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

INKA SOLAR = maximum z plynu i Slunce

Kondenzační kotle Bimetal Condens Top, které na český trh dodává naše společnost INTERCONTI - Gruppo Imar Partner, s.r.o., jsme Vám blíže představili minulém článku. Výhodu osvědčeného systému regulace pro udržování studené zpátečky pojmenovaného CRK (Cold Return Keeping), který tento kotel převzal z předchozích řad kotlů, od té doby využívá řada dalších nových zákazníků. Není divu, protože zákazníci vyžadují nejen luxus tepelné pohody vytvářený až třemi samostatnými okruhy vytápění s různými teplotami, komfort přípravy teplé vody, ale také to, aby nezbytná technika zabírala co nejméně místa v domě a když už tam tedy musí být, tak pokud možno skrytá v jedné skříni. A pochopitelně, ale také především zákazníci požadují nejnižší možné provozní náklady. To znamená, u kondenzačních kotlů, snížit teplotu zpátečky na nejnižší možnou úroveň danou teplotními parametry spotřebičů tepla, aby se co nejvíce uplatnila kondenzace vodních par vzniklých spalováním plynu a neomezovat teplotu zpátečky kompromisem vynuceným konstrukcí kotle. Tomuto maximalistickému požadavku se kotle Bimetal Condens Top se systémem regulace CRK přiblížily v největší možné míře.

Pro osvěžení paměti připojujeme graf průběhu teplot přívodu a zpátečky, jak je řídí systém regulace kotle. Poměrné zatížení kotle vyjádřené v % odpovídá vždy určitému stavu danému regulací výkonu kotle podle ekvitermní křivky pro vytápění nebo přípravě teplé vody. Z grafu lze odečíst, že systém CRK cíleně rozšiřuje teplotní interval mezi přívodem a zpátečkou tak, aby i v oblasti nižších požadovaných výkonů byl co největší, respektive aby teplota zpátečky byla co nejdéle na úrovni pod 30 °C. Dosahuje se toho elektronickou regulací, snížením výkonu čerpadla. Nižší objemové množství topné vody je při požadavku dodávat stejné množství tepla vyrovnáno zvětšením teplotního rozdílu, případně úpravou teploty přívodu.


Graf: Systém CRK snižuje teplotu zpátečky


Obr. Tepelná centrála Bimetal Condens Top Solar

Uvedli jsme tedy na trh špičkový výrobek. V oblasti plynových kotlů patří jednoznačně na špičku současné nabídky. Běh času je však neúprosný a platí, že kdo chvíli stál, již stojí opodál. Nemůžeme se 100% spoléhat na to, že cena zemního plynu neprodělá podobný vývoj jako cena ropy. I když dodavatelé zemního plynu potřebují plyn někam dodávat, a tak získávat peníze, ani zde si nemůžeme být 100% jistí, že část dodávek plynu, které měly být určeny pro odběratele v České republice, nebudou přesměrovány k odběratelům jiným, kteří nabídnou více. Stačí se podívat, co se dělo, a možná ještě děje s ropou přitékající ropovodem Družba. Smlouvy, nesmlouvy, ropy co ČR teklo málo. Zásadní obavy, že by zemní plyn nebyl, není nutné mít, ale každý, kdo o těchto problémech uvažuje, vidí, že je žádoucí dopadu eventuálního zásadního zvyšování cen zemního plynu na rodinný rozpočet postavit nějakou hráz. My ji vidíme ve využití sluneční energie.

Proto jsme Vám, rovněž ve zmíněném minulém článku, představili kombinaci našeho špičkového kondenzačního kotle Bimetal Condens Top se solárním systémem, kterou na trh dodáváme pod označením Bimetal Condens Top Solar.

Filosofie návrhu konstrukce této tepelné centrály vycházela z principu kladně přijatého i v České republice, a to že využití tepelné energie ze slunečního záření se vyplatí při přípravě teplé vody. Proto Bimetal Condens Top Solar pod jednotným pláštěm, jak je zásadou pro naše výrobky, skrývá vše potřebné. Tedy jak možnost vytápět až tři topné okruhy s různými teplotami, tak zásobník teplé vody s topným hadem, který využívá teplo ze solárního systému a rovněž veškeré armatury včetně regulace solárního systému. Příprava teplé vody probíhá ve dvou fázích. V první fázi je přiváděná studená pitná voda předehřívána solárním teplem v zásobníku. V druhé fázi, je-li to zapotřebí, je dohřívána v deskovém výměníku teplem z kotle. Pohled na vnitřní uspořádání tepelné centrály Bimetal Condens Top Solar je na obrázku. Na první pohled je zcela zřejmé komplexní vybavení centrály. Integrovaný solární systém je typu Drain Back, ale o něm až za chvíli.

Nyní se hodí ještě jednou zopakovat motto "Kdo chvíli stál, již stojí opodál". A proč? Protože zákazníci požadující solární zařízení, se oprávněně ptají: "Když už máme instalovány solární kolektory na střeše a veškeré rozvody k nim a solární kapalina nesoucí teplo protéká v těsné blízkosti rozvodů tepla pro vytápění, proč nelze teplo, které nevyužijeme pro přípravu teplé vody využít k vytápění? Do solárního zařízení jsme investovali desítky tisíc korun, tak tuto drobnou úpravu už si zaplatíme také."

Tento oprávněný požadavek zákazníků vývoj Gruppo Imar vyřešil a promítl do konstrukce nové tepelné centrály INKA SOLAR.

INKA SOLAR - teplo ze Slunce i pro vytápění

Konstrukce tepelné centrály INKA SOLAR je opětovně založena na špičkovém plynovém kondenzačním kotli Bimetal Condens Top se systéme udržování chladné zpátečky CRK. Podobně jako u centrály Bimetal Condens Top Solar je uplatněn solární systém typu Drain Back. Zásadní rozdíl je však ve využití tepla získaného ze Slunce.

Existují soustavy, ve kterých v blízkosti kotle při jeho propojení se solárním systémem vzniká nejrůznější křížení řady trubek, spojů a pomocných armatur. Tyto pomocné prvky jsou obvykle instalovány na stěně vedle kotle. Zabírají místo a jejich hydraulická vhodnost, ale i estetické provedení montáže, často závisí i na náhodě, zda daný řemeslník již něco podobného instaloval. Náhoda však nemá mít žádnou šanci. Srovnání instalací ukazuje obrázek. Horní schéma je velmi časté současné provedení. Dolní schéma odpovídá úrovni centrály INKA SOLAR.

Velký rozdíl je v postupu instalace. Instalace centrály INKA SOLAR probíhá v několika etapách. Jako první se na stavbu stěhuje skříň. Ta přesně vymezí potřebný prostor. Po její instalaci je možné provádět další stavební práce, aniž by hrozilo nebezpečí poškození něčeho příliš cenného. Instalovaná skříň umožňuje provést potřebné rozvody. Ve skříni jsou přesně specifikována místa, kam která trubka, případně kabel povede, a tím je odstraněna obvyklá instalační nejistota vedoucí k plýtvání s materiálem. Jsou-li rozvody provedeny, lze v klidu počkat na dokončení všech stavebních prací. Až tehdy, když nehrozí nebezpečí poškození, krádeže atp. nastoupí odborník a do skříně instaluje klíčové bloky zařízení, jako jsou kondenzační kotel, hydroskupina, nádrže solárního systému, regulace aj. Tento postup je dobrý i pro zákazníka. Na vlastní oči si na ještě nehotové stavbě může ověřit, zda mu zvolené umístění centrály vyhovuje a kolik místa ušetřil tímto řešením. Jak postupuje stavba, k centrále přibudou rozvody. A nakonec, když je již objekt uzamykatelný, bude vše dokončeno.


Co centrálu INKA SOLAR odlišuje od předchozí generace, jejímž zástupcem je Bimetal Condens Top Solar, je řešení solárních okruhů. Systém Drain Back zůstal zachován.

Jeho princip není složitý. Když jsou solární kolektory na základě dostatečné intenzity slunečního záření schopny dodávat teplo, začne čerpadlo přečerpávat teplonosnou látku - upravenou vodu ze zásobníku do kolektorů. Tam se voda ohřeje a stéká opět do zásobníku. Pokud tomu tak není, voda samospádem steče do zásobníku. Princip vyprázdnění kolektorů se využije i v případě, když není požadavek na teplo a zásobník je plně nabit na zvolenou teplotu. Vyprázdnění kolektorů a i přívodních potrubí současně působí jako ochrana proti zamrznutí, voda tedy nemusí obsahovat nemrznoucí přísadu. Systém není přetlakový, nepotřebuje bezpečnostní armatury ani odvzdušňování.


Obr. Skříň centrály vyžaduje rozměry 220 x 100 x 30 cm (výška x šířka x hloubka) a to je veškerý prostor, který je, kromě volnému přístupu zpředu, k její instalaci nutný.
 
Obr. Propojení centrály INKA SOLAR a kolektorů se provede z dodaného svazku obsahujícího dvě tepelně izolované měděné trubičky a kabel pro čidla.

V centrále Bimetal Condens Top Solar je sluneční energie využívána jen pro přípravu teplé vody v bojleru. V INKA SOLAR je zásobník také, ale s objemem 200 litrů jeho náplň netvoří ohřívaná pitná voda, ale upravená voda cirkulující do kolektorů. Zásobník je tvořen dvěma nádobami. Do horní je přiváděna ohřátá voda z kolektorů. Horní nádoba, která prakticky leží na spodní, je s ní spojena svislou propojovaci trubkou. Toto řešení podporuje teplotní rozvrstvení. Ve spodní nádobě jsou přepážky, které rovněž podporují zachování teplotního rozvrstvení. Základní představu o vnitřním uspořádání jednotky si lze udělat z obrázku. Na něm je vidět blok s kondenzačním kotlem vlevo nahoře, pod ním je blok hydroskupiny a zcela dole spodní akumulační nádrž. Vedle kotle je blok s horní akumulační nádrží a nad ní blok regulace.

Akumulace tepla získaného se Slunce neprobíhá v pitné vodě, budoucí teplé vodě, ale ve vodě, která zůstává k dispozici jak pro přípravu teplé vody, tak pro podporu vytápění.

To je zásadní změna reagující na požadavky zákazníků.

Až trojí využití naakumulované tepelné energie umožňují, pokud jsou instalovány všechny tři (dle přání zákazníka), sériově zapojené deskové výměníky. Priority jsou zřejmé. První výměník slouží přípravě teplé vody. Pokud je teplota vody z něj vystupující dostatečná, může v druhém návazném výměníku přispívat k dohřívání otopného okruhu radiátorového s vyšší teplotou. A následuje třetí výměník, ve kterém lze předávat teplo do nízkoteplotního okruhu podlahového nebo stěnového vytápění. Protože nejvyšší teplota akumulačního zásobníku může být až 80 °C, je v hydraulickém zapojení přípravy teplé vody obsažena směšovací armatura s cílem snížit teplotní rozdíl na výměníku na potřebné minimum a tím i eventuální tvorbu vápenatých usazenin z tvrdé pitné vody.

Tři výměníky nejsou zásadní podmínkou. Pokud zákazník zváží, že přínos solární podpory otopného okruhu s vyšší teplotou má příliš malý význam, lze volit hydroskupinu s dvěma výměníky.

Řemeslník na stavbě to má jednoduché. Všechny propojovací vývody sloužící k sestavení centrály mají správný tvar i délku. Spojování je buď nástrčné nebo dotažením převlečnými maticemi. Prakticky jediné, co nutné řešit, je obvyklé zprovoznění plynového kotle, nastavení teplotních parametrů topných okruhů a teplé vody.

Ideální i při výměně kotle

Mnozí provozovatelé dosluhujících plynových kotlů stojí před otázkou, jaký nový kotel si pořídit a při tom uvažují i o využití solárních kolektorů. Nechtějí však kvůli tomu vyčleňovat nějakou zvláštní místnost, aby získali prostor pro instalaci doplňujících solárních hydroskupin, akumulačních zásobníků atp. Že tepelná centrála INKA SOLAR je řešením i pro tyto případy ukazuje připojený obrázek. Na stěně za skříní centrály vykukuje obrys po starém kotli. Instalaci centrály INKA SOLAR realizovala firma Jan Marko, Hodomic, v průběhu letošního července.

 

V tomto případě byla na ploché střeše využita dvojice solárních kolektorů Drain Back vedle sebe. Maximální počet kolektorů jsou čtyři, které mohou již znatelně ovlivnit i náklady na vytápění.

Tepelná centrála INKA SOLAR je naše nejčerstvější novinka. K dispozici jsou kompletní technické údaje, které Vám rádi na vyžádání zašleme.

 
 
Reklama