Kvalitní podlaha pro potravinářský průmysl - kvalita pro bezpečné a čisté pracovní prostředí
Potravinářský provoz patří z hlediska zatížení podlahy k těm nejtěžším. Na povrch podlahy působí mnoho vlivů ovlivňujících životnost podlahy a bezpečnost pro uživatele. Správnou volbou povrchu podlahy si investor předurčuje její funkčnost po dlouhá léta a podlaha je také důležitým architektonickým prvkem celého výrobního prostředí.
Podlaha je pro zpracovatele potravin jednou z nejdůležitějších stavebních částí provozu. Její kvalita je sledována ze všech možných úhlů pohledů nejen samotným uživatelem, ale i státními orgány, které zde zastupují konečného zákazníka a zaměstnance. Podlaha tedy musí sloužit svému účelu dlouhodobě, tedy s vysokou užitnou hodnotou.
Legislativa
V potravinářských provozech provádí kontrolní činnost především Krajská veterinární správa, Krajská hygienická stanice, Česká zemědělská a potravinářská inspekce a Státní inspekce jakosti. Tyto kontrolní úřady prostřednictvím jejich zákonů a prováděcích vyhlášek požadují pro podlahy následující obecné vlastnosti:
- Podlaha musí být nepropustná.
- Podlaha musí být snadno čistitelná.
- Podlahu musí být možno dezinfikovat a musí být bez viditelných pórů na povrchu.
- Podlaha nesmí být živnou půdou pro bakterie.
- Podlaha musí být odolná hnilobě.
- Podlaha musí být položena tak, aby odtékala voda.
- Podlaha musí být položena tak, aby se dobře odstraňovali odpady.
- Podlahy, stěny, stropy musí být vyrobené z dobře čistitelných, nepropustných a nekorodujících materiálů.
- Musí být oblé spojnice stěn s podlahou.
Žádné jiné požadavky a konkrétní údaje na podlahy neexistují (např. poloměr fabionu apod.). Další podrobné požadavky stanovuje investor a provozovatel svému dodavateli.
Při protiskluzném povrchu podlahy a při jejím znečištění (např. mastnota, oplach, ...) je "v rozporu" fyzikální zákon viskozity a požadavky investorů a kontrolních orgánů. Není možno provést velké spádování - podlaha pro provoz s vozíky nepoužitelná - je tedy na místě požadavek kontrolních orgánů stahovat vodu z povrchu gumovou stěrkou.
Legislativa v současnosti nezná pojem pro přímý a nepřímý styk s potravinou. Materiál je buď do potravinářského provozu vhodný nebo nevhodný.
Všechny čtyři kontrolní orgány nemusí být přítomni výstavbě a rekonstrukci a nemusí připomínkovat projekt (vyjímkou jsou restaurace a jídelny veřejného stravování, kde Hygienická stanice schvaluje projekt). Povinností provozovatele je oznámit den započetí výroby, resp. uvedení provozovny do provozu a od tohoto dne mohou kontrolní orgány kontrolovat jakoukoliv stavební část provozu a tedy i podlahu - a proto je už od projektu doporučeno konzultovat potřebné, aby nedocházelo ze strany kontrolních orgánů k pozdějším zásadním připomínkám ke stavební části včetně podlahy.
V současnosti probíhají jednání o vzniku jednoho kontrolního orgánu, který by jednotnou legislativou posuzoval potravinářské provozy: Úřad pro bezpečnost potravin.
Odolnost
Každý potravinářský provoz má svá specifická zatížení podlahy. V potravinářských provozech je podlaha namáhána nejtěžšími vlivy, které si snad můžeme představit. V tomto provoze je podlaha velmi namáhána mechanicky pádem háků, nářadí, pojezdem vozíků s malým a případně i kovovým kolem apod. Je zde vysoké chemické zatížení mycími médii (kyseliny a zásady cca do 5% koncentrace), pH těchto médií se pohybuje v rozmezí 3-15. Důležitým faktorem pro odolnost v potravinářském prostředí je teplotní šok, tedy rychlé zvýšení teploty. Odolnost podlahy resp. požadavky na odolnost se dají shrnout následovně:
- Chemická odolnost
- Mechanická odolnost
- Odolnost proti teplotnímu šoku za vysokých teplot
Odolnost podlahových systémů je dána materiálovou bází produktu a nastavení jejich vlastností ve výrobě. Pro snadnou orientaci mezi materiály uvádím následující porovnání:
Porovnání dle materiálové báze | ||||
---|---|---|---|---|
Vlastnost | Epoxid (EP) | Metylmetakrylát (PMMA) | Litý polyuretan (PU) | Polyuretanbeton (HD PU) Systém UCRETE® |
Teplotní odolnost | Neodolává teplotnímu šoku, "skelný přechod" cca při 65°C | Neodolává teplotnímu šoku, max. 70°C | Neodolává teplotnímu šoku, max. 65°C | Odolnost teplotnímu šoku, 6mm - 70°C 9mm - 120°C 12mm - 130°C, krátkodobě 150°C |
Chemická odolnost | Dobrá, odolává lépe zásadám | Dobrá | Dobrá, odolává lépe kyselinám | Výborná, zásady i kyseliny |
Mechanická odolnost | Dobrá, tvrdý ale křehký materiál, při nárazu praskne, neodolá pojezdu kovovým kolem | Dobrá, tvrdý ale křehký materiál, při nárazu praskne, neodolá pojezdu kovovým kolem | Dobrá, odolává rázům, méně odolává vrypu, neodolává pojezdu kovovým kolem | Výborná, odolává valivému zatížení kovového kola, odolává rázům a vrypu. |
Protiskluznost | Je možno vytvořit zasypáním křemenným pískem. Struktura povrchu je dána aplikací. | Je možno vytvořit zasypáním křemenným pískem. Struktura povrchu je dána aplikací. | Je možno vytvořit zasypáním křemenným pískem. Struktura povrchu je dána aplikací. | Protiskluznost a struktura povrchu je dána materiálem a aplikací ji nelze měnit pouze celoplošně upravit - jistota proti aplikačním chybám. |
Čistitelnost | Výborná. Viskozita vody - stahování vody gumovou raklí. Čištění omezeno neodolností teplotnímu šoku | Výborná. Viskozita vody - stahování vody gumovou raklí. Čištění omezeno neodolností teplotnímu šoku | Výborná. Viskozita vody - stahování vody gumovou raklí. Čištění omezeno neodolností teplotnímu šoku | Výborná. Viskozita vody - stahování vody gumovou raklí. Čištění bez omezení - odolnost teplotnímu šoku. |
Zápach | Neobsahující rozpouštědla bez zápachu. Neohrožuje potraviny. | Ostrý zápach, volná potravina (např. maso) absorbuje zápach, přenos zápachu na potraviny. | Neobsahující rozpouštědla bez zápachu. Neohrožuje potraviny. | Bez zápachu. Atest pro možnost aplikace u obnažených potravin. |
Rychlost opravy | Dlouhá doba. | Vynikající. | Dlouhá doba. | Výborná. Možno v 9mm aplikovat bez penetrace - snížení času na technologickou přestávku. |
Vlhkost podkladu | Dle typu penetrace i na vlhký podklad. | Pod 4% hmotnostní zbytkové vlhkosti. Problém u opravy. | Dle typu penetrace i na vlhký podklad. | Na matně vlhký podklad, na 7 dní starý beton. |
Paropropustnost | Ne | Ne | Ne | Ano |
Relativní vlhkost vzduchu při aplikaci | do 75% | do 70% | do 75% | tolerantní vůči vlhkosti |
Teplota při aplikaci (podklad/vzduch) | + 10°C až + 30°C | - 10°C až + 35°C (za nižších teplot je při aplikaci nebezpečí rosného bodu) |
+ 5°C až + 30°C | + 12°C až + 25°C |
Kvalitní a odolná podlaha
Pro každého uživatele podlah je obraz znehodnocené podlahy velikou starostí s možným nebezpečím uzavření provozu. Oddutá dlažba (obr. 1.) nebo v plátech se separující bezespará podlaha od podkladu (viz obr. 2.) je velmi rychlá degradace podkladního betonu a oddalování rekonstrukce podlahy bude mít za následek zvyšující se finanční náklady.
Obr. 1 |
Obr. 2 |
Nevhodně zvolená dlažba, lepící a spárovací tmely dlažby a nevhodně zvolená bezespará podlaha jsou opakované a nemalé investice. Kvalitu podlahy je v první fázi výběru velmi složité pro investora posoudit. Doporučuji proto uvedené zásady, které při výběru podlahy pomohou dobře se zorientovat v tomto trhu:
- Reference (kontaktovat více uživatelů nabízených podlahových systémů a zjistit jejich spokojenost s podlahou, splnění očekávání a servis realizovaný podlahářskou firmou)
- Konzultace s odborníky pro potravinářské provozy (projektanti, technologové)
- Vyžádat si "Materiálně - technické vlastnosti materiálů (v tabulce příklad speciálního podlahového systému)
Pevnost v tlaku | N/mm2 | 58 |
Pevnost v tahu | N/mm2 | 6 |
Pevnost v tahu za ohybu | N/mm2 | 14 |
Dynamický modul pružnosti (BS 6319, část 6) | N/mm2 | 3250 |
Oděruvzdornost | mg | 1390/1000 |
Nasákavost | % | < 1 |
Tepelná vodivost | W/mK | 1,1 |
Koeficient lineární termické roztažnosti | 1/K | 2,4 x 10-5 |
Teplotní odolnost při tl. = 6/9/12 mm | °C | 70/120/130 |
Krátkodobá odolnost při tl. = 12mm | °C | 150 |
Vlastnosti podlahového systému z polyuretanových pryskyřic pro potravinářský a farmaceutický průmysl
- Důkladnost nabídky podlahářské firmy, posouzení a nákres detailů před započetím prací
- Výrobce materiálů by měl předložit veškeré schvalovací dokumenty předepsané naši legislativou (Certifikáty, Prohlášení o shodě, Bezpečnostní list, Výrobní list)
Rekonstruovaná podlaha - zpracování masa |
Rekonstruovaný prostor myčky přepravních obalů |
Typová řešení detailů - pomoc investorům, projektantům a architektům.
Závěrem chci popřát všem investorům, kteří chystají rekonstrukci ve svých provozech, aby měli s podlahami jen ty nejlepší zkušenosti.