Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Pružné lepení dřevěných podlah

technologie s nejvetší mírou bezpečnosti

Dřevěné podlahy jsou vystaveny statickému a dynamickému zatížení. Pokud je navíc použito tuhé lepení, je velmi realný vznik různých poruch. Řešením pro tento problém jsou pružná lepidla na bázi polyuretanu. Výhodou takového pružného spoje je rovnoměrné rozdělení namáhání.

Dřevěné podlahy jsou vystaveny statickému a dynamickému zatížení. Statické zatížení je způsobeno klimatickými podmínkami, kdy zvýšením nebo snížením hladiny vlhkosti dřevo mění svůj objem a tím i rozměr. Pevný spoj mezi podlahovým prvkem a podkladem brání těmto objemovým změnám a způsobuje podstatná smyková napětí ve dřevě, ve vrstvě lepidla a v podkladu. Tento spoj v kombinaci s tuhým lepením je velmi často zdrojem řady poruch. Řešením pro tento problém jsou pružná lepidla na bázi polyuretanu. Tyto materiály mají prodloužení při porušení okolo 600 až 900% (DIN 53 504), smykovou pevnost v tahu 0,7 - 1,2 MPa, tedy hodnoty nižší než je bežná pevnost v tahu na povrchu betonu cca 1,5 MPa. To znamená, že povrch betonu se nemůže porušit a lepené prvky nejsou vystaveny vysokému napětí. Pro lepší porozumění rozdílu mezi nepružnými a pružnými lepidly vypovídá následující graf.


Pracovní diagram zatížení lepených dřevěných prvků

Relativně menší síla přenášená u pružného spoje je díky rovnoměrnému rozložení napětí ve spoji přenášena na mnohem větší plochu a výsledkem je spoj, který přenese větší zatížení, než je tomu u tuhého lepidla. (Nepružná lepidla dle DIN 281 - v současné době používaná hlavně pryskyřičná lepidla s rozpouštědly, disperzní lepidla, jednosložková nebo dvousložková PUR lepidla se smykovou pevností v tahu nejméně 3,5 MPa.)

Výhodou pružného spoje je rovnoměrné rozdělení namáhání. Konvenční tuhá lepidla způsobují maxima napětí, zatímco naopak pružná lepidla přenášejí síly rovnomerně v celé zóně spojení.


Obr. 1 - Transparentní polymerový model

 

Obr. 2 - Pevný spoj. Tahové namáhání ve smyku vyvolává maxima napětí, která jsou
viditelná v polarizovaném světle v transparentních polymerových modelech.

 

Obr. 3 - Pružný spoj. Napětí je rozděleno rovnoměrně v celém povrchu spoje a konečná pevnost spoje, vytvořená pomocí pružného lepidla, narůstá lineárně se slepenou plochou. Pružná lepidla s nízkým modulem jsou proto ideální pro práce při lepení velkých ploch, jakými jsou například práce při kladení dřevěných podlah.


Ilustrační foto

Jednokomponentní polyuretanová pružná lepidla mají prakticky stejné pevnosti pro tloušťku vrstvy mezi 1 mm až 5 mm. Proto je lepidlo bezpečnější s ohledem na možné nerovnosti povrchu. Pevnost spoje nepružných lepidel je silně závislá na tloušťce jejich vrstvy. Již malé rozdíly vedou ke ztrátě pevnosti.

Pro potvrzení výše uvedených teoretických závěrů byl vyhotoven následující test. Na betonovou desku 2 m dlouhou byla přilepena prkna z bukového dřeva 20 mm silná, 20 cm široká a 50 cm dlouhá. V jednom případě tuhým lepidlem dle DIN a pružným lepidlem. Účelem bylo pozorovat vydutí a aby byl efekt zesílen, byla na jednom konci připevněna zarážka. Prodloužení dřeva bylo proto možné pouze v jednom směru. Po 7 denním zrání byl obsah vlhkosti dřeva zvýšen z 9% na 22% po dobu 10 dní. Výsledkem bylo vzdutí prken o 25 mm na desce přilepené tuhým lepidlem.

Dynamické zatížení - výsledek pohybu po podlaze způsobuje vibrace, které jsou přenášeny z konstrukce, kde vznikly, jako hluk do budovy. V případě nepružného lepení jsou vibrace z dřevěné desky prakticky vyloučeny pevnou vazbou s podkladem. To je nejlepší řešení s ohledem na akustiku místnosti, nevýhodou je horší účinek tlumení kročejového hluku. Lepením pomocí pružné vazby přináší vyvážený systém s ohledem na vznik hluku v místnosti a přenos do vedlejších prostor. 1 komponentní polyuretan je hmota po vytvrzení elastická s tvarovou pamětí.


Ilustrační foto

Pomocí výše uvedených materiálů lze řešit i prostory s vysokými technickými požadavky způsobené provozem, jako jsou sportovní prostory, koupelny nebo okolí bazénu.

 
 
Reklama