Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nedělní komentář - Návratnost nenávratného

Rád bych zde nedělně okomentoval několik přístupů používaných ve výstavbě rodinných domů, zejména k volbě jakéhokoliv materiálu, systému nebo technologie vedoucí k úsporám energie a zároveň směřujících k zlepšování životního prostředí. Ty přístupy, které se mě netýkají nebo je přímo odmítám, záměrně zparoduji a pokusím se vysvětlit a obhájit princip, o kterém si dovolím tvrdit, že je to ten vyšší.

Začnu u té skupiny obyvatelstva České republiky, pro kterou je dosud plný žaludek prioritou číslo jedna a která ani náhodou nepovažuje za nutné úspory energie řešit. Nějak bylo, nějak bude.
Pokud se člen této komunity vzmůže a začne pomýšlet na výstavbu RD, pak dobrý projektant nabízející pokrokové technologie zpravidla ostrouhá, neboť vyznavač bůčku vyžaduje tzv. klasiku. Udělej to z katalogu podle tohoto. Zateplovačka je zbytečná a drahá. Podkroví se nikdy neizolovalo, nic nepočítej, já tam stejně dám, co budu mít po ruce. Hoď mi tam kotel na uhlí, však ONI ho zdražit nemůžou a alespoň bude kde spalovat hořlavý odpad. Jo, a ať mě to moc nestojí.
Škvárovky udělá sám, ostatní dorazí meloucháři. O bezpečnosti a kvalitě práce se dá úspěšně pochybovat, ale vždyť jeho to přežije, tak o co jde. Smutný bude dědic, pro kterého bude dožitá haluzna darem danajským.
Opusťme však tuto snad již vymírající třídu zmasírovanou komunistickým šlendriánem, prostou základů fyziky i dalšího vzdělání, a pojďme na opačnou stranu spektra.

Zde opravdu krátce. Skupina, o které chci nyní hovořit, je skutečně pouhým družstvem v měřítku českého národa. Jsou to ti bohatí. Mají vše, na co si vzpomenou, a protože mít alespoň jeden dům je pro tuto kategorii prestižní nutností, nechají si udělat to nej, aniž by měli ponětí, kde je sever. Snad ještě vzhled interiéru je pro ně důležitý. Avšak podstata domu a jeho fyzikální vlastnosti jsou v tuto chvíli nepodstatné.
Netvrdím, že vše drahé je dobré, ale předpokládám, že pokud nebude dodavatelská organizace zločinecká, dostane náš reprezentant horní desetitisícovky skutečně to nejlepší, co trh nabízí a buďme mu vděčni za to, že se tak poměrně významně podílí na financování výzkumu a vývoje moderních technologií, které by tak přivítaly "obyčejné" vrstvy, avšak pro současnou cenovou výši jsou stále nedostupné. Totiž nemají reálnou návratnost.

Tento nedostatek sleduje velice bedlivě takzvaná stavitelsko-intelektuálská vrstva, která si zcela jasně uvědomuje výhodnost pořízení nízkoenergetického domu, a která proto laje na výrobce špičkových technologií, zateplovacích systémů a dalších energeticky výhodných materiálů. Důvod je jediný. Materiály a technologie jsou tak drahé, že investice do výstavby se vrací průměrně do dvaceti let. Tedy než investor našetří tolik energie, aby si za ni mohl svůj špičkový a šetrný dům koupit.
Tak dlouho se těmto Einsteinům čekat nechce a tak spekulují, kde ušetřit, co lze nahradit něčím lacinějším, co udělat svépomocí. Podrobují trh zdlouhavému průzkumu, porovnávají koeficienty, počítají haléře. Leckdy je to už dávno, co chtěli začít stavět svůj dům. Bohužel dosud nenašli ten pravý materiál. Možná už nikdy nezačnou, ale teoreticky jsou vybaveni znamenitě. Nejvíce je děsí, že přichází stále něco nového. Jenže drahého. Co by to bylo za zlaté české ručičky, které by nedokázaly udělat to samé za třetinu.

Někteří z nich kutí. Stavba tepelného čerpadla je přeci sranda. Proč ne? Stačí k tomu pěkná garáž, dnes již volně publikovaný návod od jednoho autora, který na tom strávil půl života, dostatek času, osobní odvaha a víra ve svůj um. Docela mě zaráží, jak mnoho je podobných kutilů a jak málo skutečných výrobců se z nich rekrutuje. Vždyť je to hračka. Nebo naráží na legislativu, která nepustí k volnému prodeji žádné zařízení bez certifikátu státní zkušebny, jenž prověří jeho bezpečnost, ale je příliš drahý? Vždyť se to musí vrátit za několik rychle vyrobených a lacino prodaných kousků. Nebo to není tak jednoduché?
Tito hoši dokáží zpochybnit cokoliv, co se nevrátí do pěti let. Pošklebují se těm, kteří se pustili s vervou do stavby a utrácejí za to peníze!!! To oni by nikdy neudělali. Ani korunu nazmar. Jejich propočty jsou přesné, teoreticky mají vše zmáknuté. Nebude je to stát nic navíc. Pokud by to byla pravda, pak gratuluji. Jen podotýkám, že podobný přístup se nedá aplikovat masově. Ještě stále je tu většina, která touží bydlet ve svém, ale nemá možnost a čas čerpat aktuální a objektivní informace. Je odkázána na leckdy účelově zkreslenou reklamu silných výrobců stavebních materiálů, doprovázenou armádou zaplacených projektantů. Ví jen, kolik do toho může vrazit. A dnes má pouze na tu možná trochu zateplenou, ale dlouhodobě energeticky neúspornou a ekologicky nešetrnou "klasiku".

Postupně se dostávám k umírněnému středu, jehož myšlenku osobně zastávám. Upozorňuji, že v žádném případě nehovořím o šedém průměru! Jsem stavitelem a projektantem zároveň. Ani jedna profese mě neživí a můžu tedy tvrdit, že jsem nezaujatý vůči výrobcům materiálů a technologií, kteří si dokážou své věrné projektanty a stavební firmy udržet zajímavými provizemi. Jsem relativně odborně vybaven školou, odbornou literaturou, studuji materiály na internetu. Nechám si poradit od odborníků. Snažím se udělat si objektivní náhled na nízkoenergetickou výstavbu a její zásady ověřit nejprve sám u sebe.
Jsem si vědom, že do budoucna se s energií musí začít zacházet jinak než dosud. Fosilní paliva dříve nebo později dojdou, uhelná lobby padne, a co bude dál dnes nikoho příliš nepálí. Pesimisté hovoří o tom, že lidstvo je po třech milionech let na konci své existence. Díky forsáži technického rozvoje v posledních dvou stech letech se vyčerpají veškeré energetické zdroje Země a utopíme se ve svých exkrementech (do kterých počítám i odpady). Smutná představa, ale já jsem optimista. Člověk je tvor, kterého špatné životní podmínky semknou a vyvine neuvěřitelné úsilí k tomu, aby přežil. Snad to naši potomci dokážou. Držím jim palce. Co ale záleží na nás všech, je to, že bychom jim měli dát šanci se toho dožít.
Je potřeba se ve větším měřítku začít chovat JINAK. Začínám u sebe. Nejen že stavím dům, ale stavím nízkoenergetický dům. Chtěl bych tím sobě a svému okolí ukázat, že to není nic nemožného. Žádné zaklínání elektroměru. Stačí se jen koukat kolem sebe, sbírat informace, jak se to dělá jinde, poučit se z chyb ostatních a mít jasnou vizi. Já chci šetřit. Nechávám se vést instinktem a selským rozumem. Skládám mozaiku ze zkušeností těch, kteří se už na podobnou cestu vydali. Zvažuji, jaká technologie je pro mě ještě dosažitelná, co už je finančně neúnosné. Co respektuje mé přesvědčení, které funkce jsou důležité a které nahrazují pouhou lenost (dost jsem jich ještě ponechal ). Dalo by se stavět "lacino", ale při současném stavu poznání nevidím jinou cestu. Nechci se vracet ke "klasice".
Je mi naprosto jasné, že vložená investice bude tak velká, že se nejspíš nevrátí. Tedy pokud nenastane měnová reforma. I když na druhou stranu a při mém nezměrném optimismu, zvážím-li cenu peněz před deseti lety a dnes a co bude za dalších deset let... Ono se to vrátí... Ale není to mým sledovaným cílem. Bez ohledu na ekonomickou výhodnost je to prostě potřeba.

Samozřejmě se těším, až mi na ročním vyúčtování energií nějaká ta desítka tisíc ubude, ale více se nemohu dočkat, až na vlastní kůži pocítím funkci teplovzdušného vytápění, které díky rekuperaci dokáže zpětně využít až 75% tepla ze vzduchu odcházejícího na ohřev vzduchu čerstvého. A co teprve až bude TUV ohřívat solární energie. Zadarmo. Tedy přesněji za cenu zařízení, ale bez provozních nákladů. Těch pár wattů na pohon čerpadla velkoryse přehlížím. To z radosti nad získanými kilowatty. Taky si ověřím, jak ve skutečnosti funguje akumulace vápenopískových cihel, které má téměř každý návštěvník mé stavby za Ytong a podivuje se nad malou tloušťkou zdi. Jak se osvědčí trojsklo v oknech? Jestli bude voda z čističky opravdu vhodná na zalévání zahrady a pro použití na WC a pro praní? Otázky, na které znám teoretickou odpověď, ale v mé praxi jsou dosud neověřené. O to pádnější pak budou argumenty.
Chci dát svému okolí příklad. Na vesnici, kde stavím, se z 80% topí stále uhlím. Plyn v obci není a pravděpodobně nebude nikdy přiveden. Ten páchnoucí smogový příkrov nad mrazovou kotlinou není nic příjemného. Upozorňuji, že jsme v Krkonoších. Budu mít dobrý pocit z toho, že k tomu neutěšenému stavu nepřispívám. Čím více následovatelů budu mít, tím více se lidem v obci v zimě uleví. A nejen u nás.

Obecně shrnuto, čím více se postaví nízkoenergetických domů, tím více se zlevní materiály a technologie tuto myšlenku podporující, a tím více lidí si bude moci dovolit energií šetřit. Nakonec dojde i ke splnění požadavku návratnosti investice v reálném čase. Někdo to ale na začátku musí zaplatit a v žádném případě mě nemrzí, že jsem u toho.

 
 
Reklama