Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nedělní komentář - Podnikání a práce "na černo"

Pan Milan Bechyně mě požádal, abych napsal něco o svých zkušenostech s meloucháři. Mám topenářskou firmu již od roku 1992 a v počátcích podnikání pro mě představovali meloucháři skutečně konkurenci. Postupem času, tak jako vymírají v Česku vrabci, se vytrácí i tento český fenomén. Příčin je pravděpodobně několik. Doby, kdy lidé sháněli řemeslníka, vozili ho na stavbu autem a různě mu podstrojovali, jsou ty tam. Dnes si zákazník může vybírat nejen podle ceny, ale i kvality a spolehlivosti odvedené práce.

Většina řemeslníků, kteří byli zaměstnáni v různých fabrikách, v zemědělství a podobně, po roce 1989 odešla dobrovolně i nedobrovolně a postupně si založili živnost. Nikdo se jich moc neptal, museli si poradit sami bez nějaký berliček, podpůrných programů a miliardových dotací. Přirozenou cestou zde vznikl jakýsi zárodek živnostenského stavu, který se bude dále vyvíjet (máme před sebou ještě dlouhou cestu) a přizpůsobovat se vichřici změn norem, zákonů a daní. V tomto prostředí už pro meloucháře moc prostoru nezbývá a pravděpodobně tak, jak budou ubývat z českých domácností klasické uhelné kotle, zmizí i klasický český melouchář.

Dnes mi spíše vadí, že nikdo není schopen říct veřejně, jaká bude struktura cen energií pro domácnosti. Pravděpodobně se jaderné lobby nepodaří umístit do všech domácností tepelné čerpadlo, zrovna tak jako se té plynárenské nepodaří stoprocentní plynofikace, i když o tom možná velmi vážně uvažují, samozřejmě za předpokladu, že by to stát formou nějakých dotací zainvestoval. Proto bych uvítal články nebo diskusi o ceně paliv u nás a ceně paliv obvyklé v zahraničí a jak dlouho u nás bude regulace ceny plynu a elektřiny, zda jsou v ceně uhlí i náklady na rekultivace, proč peletky jako palivo (všiml jsem si, že už asi druhá firma nabízí peletovací linku na prodej) se moc nechytají, proč se platí z extra lehkého topného oleje daň z daně.

Dnes, když se mě zákazník zeptá, čím topit, tak mu říkám, že to je otázka na křišťálovou kouli. Doporučuji mít doma dobře vyřešené ústřední topení a jako druhý zdroj tepla krbová kamna nebo krb, nejlépe nezávislý na elektřině, protože kdyby něco, tak v těch kamnech si zatopí vždy.

 
 
Reklama