Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nedělní editorial - Aktualizace oblasti Právní předpisy

Informační oblast Právní předpisy byla zásadně doplněna a rekonstruktruována. Celá sekce reflektuje stav českého práva ke dni 31.12.2002. Nejnověji jsou přidána i nařízení vlády vydaná v lednu 2003, kterými se stanovují technické požadavky na výrobky s platností od vstupu České republiky do EU.

V letech 2001 a 2002 vstoupila v platnost celá řada novel zákonů, vyhlášek i vládních nařízení, která vyplynula z harmonizace našeho právního řádu s právním řádem Evropské unie. Česká strana postupovala systematicky tak, aby v rámci přípravy na vstup byly uzavřeny všechny projednávané kapitoly a došlo k převzetí všech důležitých právních předpisů. I díky tomu byla Česká republika v prosinci 2002 na summitu v Kodani přizvána zároveň s ostatními středo- a východoevropskými státy ke vstupu do EU v roce 2004.

Obecně platí, že všechny zde zveřejněné předpisy jsou v posledním platném znění, tedy texty právních předpisů zahrnují i znění všech novel. U každého právního předpisu je přímo napsáno, které všechny novely zahrnuje. V některých odůvodněných případech (např. vyhlášky upravující projektovou dokumentaci, právní předpisy upravující regulované ceny energií nebo hygienické předpisy) publikujeme i předpisy již zrušené. Děláme tak proto, že se stále v praxi používají nebo mají hodnotu jako soubor a lze z nich vysledovat určitý vývoj. V takovém případě uvádíme, čím a kdy byl ten který právní předpis zrušen.

Všechny předpisy jsou dostupné v plném znění, které lze pročítat nebo tisknout. Pro pohodlí uživatelů je vždy přidán i soubor ke stažení s plným textem předpisu v běžném komprimovaném formátu ZIP. U delších předpisů je uživatelům pro snazší orientaci k dispozici obsah předpisu s názvy hlav, částí popřípadě i paragrafů. Nově byly do oblasti přiřazeny všechny články, které k dané tématice na portálu TZB-info vyšly.

Celkem jde o soubor 119-ti předpisů, které plně pokrývají potřeby projektantů, inženýringových firem, montážníků, i všech ostatních subjektů působících v oblasti TZB. Právní předpisy jsou pro přehlednost rozděleny do sedmi tematických skupin (v závorce je uveden počet předpisů v dané skupině):
  • (9) Zákon č. 50/1976 Sb. - stavební zákon a související předpisy
  • (1) Zákon č. 360/1992 Sb. - o výkonu povolání autorizovaných architektů a o výkonu povolání autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě
  • (25) Zákon č. 22/1997 Sb. - o technických požadavcích na výrobky a související předpisy
  • (12) Zákon č. 406/2000 Sb. - o hospodaření energií a související předpisy
  • (9) Zákon č. 458/2000 Sb. - energetický zákon a související předpisy
  • (6) Zákon č. 86/2002 Sb. - o ochraně ovzduší a související předpisy
  • (12) Zákon č. 258/2000 Sb. - o ochraně veřejného zdraví a související předpisy
  • (8) Hygienické předpisy - zrušené v roce 2001
  • (2) Zákon č. 274/2001 Sb. - o vodovodech a kanalizacích a související předpisy
  • (4) Zákon č. 133/1985 Sb. - o požární ochraně a související předpisy
  • (4) Zákon č. 174/1968 Sb. - o státním odborném dozoru nad bezpečností práce a související předpisy
  • (8) Předpisy, které stanovují výši regulovaných cen, aktuální cenová rozhodnutí Energetického regulačního úřadu
  • (9) Archiv cenových rozhodnutí Energetického regulačního úřadu
  • (10) Cenové výměry Ministerstva financí 1995 - 2001
V horním panelu oblasti vpravo je okénko pro plnotextové vyhledávání. Zde se po zadání klíčového slova prohledávají pouze všechny právní předpisy a nikoli celý obsah portálu. Můžete hledat slova v textu právního předpisu nebo právní předpisy podle jejich čísel nejlépe ve tvaru 888/8888 tedy např. "22/1997", "107/2001" atd.

Věřím, že Vám nově uspořádané právní předpisy pomohou v každodenní praxi.
Jan Bena

 
 
Reklama