Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nový patentovaný nástroj společnosti Rotana pomáhá firmám k výraznému zvýšení produktivity

Společnost Rotana vyvinula frézovací nástroj s břitem z monolitického CVD diamantu. Novinka je vhodná pro náročné aplikace obrábění v oblasti automotive, v leteckém průmyslu nebo pro energetiku.

Pro současný průmyslový svět zaměřený na vysoce přesné a efektivní obrábění je příznačný důraz na neustálý vývoj a zdokonalování technologií a nástrojů. Jedním z nejnovějších příkladů úspěšného řešení je vývoj stopkové mikrofrézy s napájenou řeznou částí z monolitického CVD-d materiálu.

Patentovaný nástroj s laserem vytvořenou geometrií břitu je určený především pro opracování těžkoobrobitelných neželezných materiálů. Za jeho vývojem stojí specialisté české společnosti Rotana a výzkumníci z Fakulty strojní Českého vysokého učení technického v Praze, kteří spolupracovali v rámci výzkumně-vývojového projektu z programu TRIO IV.

Finální nástroj má podobu stopkové mikrofrézy s vakuově napájenou řeznou částí z monolitického CVD-d materiálu. Veškerá geometrie je zhotovena laserovým paprskem, což dovoluje zhotovit individuální mikrogeometrii podle konkrétní aplikace. Technologii lze využít od průměru 0,5 mm do 3 mm.

I v případě srovnání se špičkovým katalogovým produktem zavedené značky dokázal CVD-d nástroj osazený břitem s novou geometrií vytvořit větší množství drážek při delší životnosti. Zároveň se potvrdilo nejen výrazně nižší opotřebení nového nástroje, ale i bezchybné dodržení kvality obrobeného tvaru, a to při výrazně vyšší hospodárnosti.

Nová stopková mikrofréza představuje významný posun. Firmy s ní mohou dosahovat vysoké přesnosti i výrazného zvýšení produktivity. Kombinace použití CVD-d a laserové technologie má potenciál zlepšit efektivitu v řadě průmyslových aplikací.

Více informací


ROTANA a.s.
logo ROTANA a.s.

Rotana je přední český výrobce a poskytovatel nástrojových řešení ze slinutých karbidů, diamantu a kubického nitridu bóru. Nástroje vyvinuté, vyrobené nebo renovované v sídle firmy ve Velkém Meziříčí nalézají uplatnění jak ve standardních, tak ...

 
 
Reklama