Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

EPDM: Pryžový materiál do nepohody

Pryžové materiály jsou ideální v oblastech, kde se vyžaduje vysoká odolnost vůči různým povětrnostním podmínkám, ozónu, vysokým teplotám, chemikáliím a mechanickému namáhání.

Jedním z nejvíce využívaných materiálů je EPDM čili etylen-propylen-dienový kaučuk, který je populární zejména na oplášťování kabelů, ve výrobě těsnění, hadic, izolací a dalších produktů.

EPDM materiál se tak běžně používá v automobilovém průmyslu, také ve stavebnictví či vodoinstalacích a díky své schopnosti skvěle odolávat chemickým látkám, olejům a rozpouštědlům představuje ceněný materiál i v průmyslových aplikacích.

Investice do kvality se vyplatí

Kvalita EPDM ovlivňuje výsledné vlastnosti a životnost výrobků, což má zásadní význam pro jejich výkon a spolehlivost.

„Výrobky z EDPM materiálu, jednoduše řečeno, mají dlouhou životnost. Právě proto je důležité si uvědomit, že investice do tohoto vysoce kvalitního materiálu se vyplatí. Levnější alternativy mohou sice na první pohled vypadat lákavě, ale za relativně krátkou dobu, řekněme do 2-3 let, se projeví jejich degradace a zákazník je nakonec stejně nucen navštívit naši prodejnu," říká Radim Vajčner, obchodní ředitel ze společnosti GUMEX.

Využití výrobků z EPDM poroste

Podle Vajčnera lze celkově očekávat, že trh s EPDM bude i nadále růst, podporovaný silnou poptávkou z různých průmyslových odvětví a dále pokroky ve výrobních procesech a výzkumech v oblasti materiálových věd. Hlavně univerzální hadice, jako je např. vysoce flexibilní víceúčelová hadice MP 20 EPDM, najdou v budoucnu uplatnění v dalších odvětvích průmyslu. Tyto hadice jsou vhodné jak pro použití v zemědělství, tak například pro různé pneumatické ruční nástroje.

Více informací


GUMEX, spol. s r.o.
logo GUMEX, spol. s r.o.

Firma GUMEX, spol. s r.o. je rodinná firma založená roku 1994 v České republice. Od roku 2022 je jednou z firem holdingu GUMEX CENTRAL. Od roku 2006 působí dceřiná společnost GUMEX SK, spol. s r.o. také na Slovensku. Firma poskytuje své služby ve ...

 
 
Reklama