Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Ing. Václav Chrz CSc. obdržel čestné uznání při příležitosti Světového dne technické normalizace

Byly předány Ceny a Čestná uznání Vladimíra Lista 2018. Ing. Václav Chrz CSc. obdržel čestné uznání za dlouhodobý významný přínos pro rozvoj technické normalizace v oblasti plynárenství, zejména LNG.

Ceny a Čestná uznání Vladimíra Lista 2018
Ceny a Čestná uznání Vladimíra Lista 2018

Ceny a Čestná uznání Vladimíra Lista 2018

Dne 16. 10. 2018 se zástupci ČPS, Ing. Petr Štefl, Ing. Jan Ruml a Ing. Lucia Vojtila zúčastnili v rámci Světového dne technické normalizace předání Ceny a Čestných uznání Vladimíra Lista 2018 vybraným osobnostem, kteří svou prací a svým působením přispěli k rozvoji a popularizaci technické normalizace. Tuto tradici převzala Česká agentura pro standardizaci (ČAS) od svého zřizovatele Úřadu pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví (ÚNMZ).
Jednou z oceněných osobností byl pan Ing. Václav Chrz CSc., který obdržel na základě nominace ČPS, čestné uznání za dlouhodobý významný přínos pro rozvoj technické normalizace v oblasti plynárenství, zejména LNG.

Oceněný Ing. Václav Chrz CSc.
Oceněný Ing. Václav Chrz CSc.

Ing. Václav Chrz CSc. je autorem 50 vynálezů z oboru

V roce 1963 Ing. Chrz absolvoval strojní fakultu ČVUT na specializaci chemických a potravinářských strojů. V roce 1977 dokončil dálkové doktorandské studium na strojní fakultě získáním kvalifikace kandidát věd.
Od roku 1963 pracoval v podniku Ferox, nyní součástí nadnárodní společnosti Chart, se sídlem v Děčíne, která se zabývá vývojem a výrobou kryogenních zařízení a systémů na skladování, dopravu a distribuci zkapalněných technických plynů (O2, N2, Ar), CO2 a uhlovodíků, zejména zkapalněného zemního plynu (LNG). Firma je jedním z největších výrobců kryogenní techniky na světě.
Ing. Chrz je autorem 50 vynálezů z oboru. Ve funkci ředitele inženýringu se zasloužil o to, že firma je největším evropským dodavatelem satelitních stanic pro zásobování LNG mimo potrubí. Nyní pracuje na pozici manažera vývoje technologií. V současné době je členem pracovní skupiny výboru CEN/TC 326, který v rámci plnění Směrnice Evropské komise o infrastruktuře pro alternativní vozidlová paliva zajistil převzetí normy ISO 16924 do evropské legislativy. Současně se podílel na zvedení této normy do systému ČSN.
Dále je Ing. Chrz členem pracovní skupiny výboru CEN/TC 282, v němž se aktivně podílí na revizi normy EN 1473 pro rozšíření o nové technologie velkokapacitní skladování LNG v tlakových tancích. O průběhu a výsledcích normalizační činnosti pravidelně informuje na konferencích, kurzech a školeních, přádaných Českým Plynárenským Svazem a Vysokou školou chemicko-technologickou.

 
 
Reklama