Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Novinky z energetického trhu

Obchodování na Českomoravské komoditní burze Kladno ve 14. týdnu. Nákup zásobníku plynu v Německu společností MND. Zákazníkům RWE šetří energii už 70 000 pronajatých LED žárovek.

Obchodování na Českomoravské komoditní burze Kladno ve 14. týdnu

Cena silové elektřiny se ve 14. kalendářním týdnu v hladině nízkého napětí stabilizovala, ve vysokém napětí vzrostla proti předchozímu obchodování o 12 %. Uzavírací kurz jednoročního kontraktu v nízkém napětí dosáhl 610 Kč/MWh, ve vysokém napětí 676 Kč/MWh.

Zemní plyn proti předchozímu týdnu dále zlevnil u maloodběru o 4,1 % a u velkoodběru o 3,6 %. Kurz ročního kontraktu v režimu maloodběr uzavíral obchodování na 371 Kč/MWh, v režimu velkoodběr na úrovni 372 Kč/MWh. Ve 14. týdnu bylo na ČMKBK zobchodováno 37,5 tisíce MWh elektřiny a zemního plynu pro konečné odběratele v hodnotě 19 milionů korun.

Nákup zásobníku plynu v Německu společností MND

Společnost MND Gas Storage ze skupiny MND Group kupuje dva podzemní zásobníky plynu v Německu. Informovala o tom mluvčí MND Dana Dvořáková. MND patří do skupiny KKCG podnikatele Karla Komárka. Zásobníky o celkové kapacitě 200 milionů metrů krychlových koupila firma od německé společnosti Uniper Energy Storage. Hodnotu transakce Dvořáková nesdělila.

Smlouva vstoupila v platnost 1. dubna 2016 a na jejím základě do vlastnictví společnosti MND Gas Storage Germany přecházejí zásobníky plynu v Hähnleinu a Stockstadtu,“ uvedla dnes Dvořáková. „Díky těmto zásobníkům budeme schopni poskytovat zásobníkovou flexibilitu německému trhu se zemním plynem,“ dodal předseda představenstva MND Gas Storage Karel Luner.

Zákazníkům RWE šetří energii už 70 000 pronajatých LED žárovek

Více než 70 tisíc pronajatých LED žárovek, které výrazně snižují spotřebu elektřiny na svícení. To je dosavadní bilance nové služby, s níž přišla energetická skupina RWE v září loňského roku jako první na trhu. U zákazníků se nabídka setkala s nebývale pozitivním ohlasem.

„Už v rámci pilotního prodeje bylo vidět, že zákazníky nová služba zaujala. Aktuální počty pronajatých ledek po prvních šesti měsících však dalece překonaly naše prvotní očekávání. Pro nás i pro zákazníky je to nová situace. Je to vlastně poprvé, kdy lidem nabízíme fyzický produkt, který si mohou na pobočce prohlédnout, vyzkoušet a rovnou si jej odnést domů,“ uvedl obchodní ředitel skupiny RWE Tomáš Varcop.

Největší zájem o pronájem LED žárovek dlouhodobě registrují pobočky RWE v Brně, Ostravě a Karviné. Z celkem pěti druhů žárovek, které RWE dosud nabízela, mají lidé největší zájem o typ LED 9W. Ten představuje náhradu za klasickou 60wattovou žárovku.

Průměrná česká domácnost si pronajme 7 kusů úsporných žárovek. „Často se stává, že si lidé vezmou dvě tři žárovky na zkoušku a za týden si přijdou pro další. Jedinečnost naší služby spočívá v tom, že ledka si na svůj pronájem vydělá sama. Úspory pokryjí cenu pronájmu a zákazník pořád ušetří zajímavou sumu,“ řekl David Konvalina, ředitel skupiny RWE pro maloobchod a marketing.

 
 
Reklama