Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Novinky ze světa dodavatelů energií

Počet zákazníků skupiny Bohemia Energy vzrostl v loňském roce o 5,6 %. MND snižuje ceny energií všem svým zákazníkům. RWE posiluje na maďarském trhu s plynem.

Energetická skupina Bohemia Energy, kterou tvoří společnosti Bohemia Energy, Comfort Energy, Slovakia Energy – a od ledna 2016 nově také Europe Easy Energy –, mírně rostla i v roce 2015. Ke konci roku 2015 evidovala celkem 769 816 zákazníků, což představuje cca 5,6% meziroční nárůst. Celkově i přes extrémně teplou zimu vzrostly tržby skupiny na 10,88 mld. Kč, tedy o 1 % ve srovnání s předchozím rokem. Nejdynamičtější růst opět zaznamenala společnost Comfort Energy, která zvýšila svůj obrat o 30 % na 0,65 mld. Kč a zaznamenala více než 20% navýšení počtu zákazníků na 79 375. Pozici největšího alternativního dodavatele energií v České republice si i nadále udržuje Bohemia Energy.

„Dynamika růstu Comfort Energy si i v roce 2015 udržela své vysoké tempo, ještě podstatnější ale je, že skupina Bohemia Energy jako celek v uplynulém roce rostla a posilovala svoji pozici na trhu. Hlavním cílem pro letošní rok – stejně jako v letech minulých – zůstává i nadále upevňování naší pozice jako největšího alternativního dodavatele energií na českém trhu, přitom ale nevylučujeme další akvizice, díky nimž bychom mohli dosáhnut náš dlouhodobý cíl – milion zákazníků,“ říká jednatel Bohemia Energy Jiří Písařík. Lídrovi skupiny společnosti Bohemia Energy v roce 2015 tržby mírně klesly, a to o 4 % na 8,43 mld. Kč. „Tržby v loňském roce opět významně ovlivnila především nezvykle teplá zima, kdy díky nižší spotřebě odebírali zákazníci méně komodity,“ říká Jiří Písařík. I přes tento slabý pokles si Bohemia Energy i nadále udržuje pozici největšího alternativního dodavatele na českém trhu. V červnu minulého roku úspěšně dokončila Bohemia Energy akvizici konkurenčního alternativního dodavatele, a to energetické části Global Energy. Od ledna 2016 se pak oficiálně stala čtvrtým členem energetické skupiny Bohemia Energy společnost Europe Easy Energy.

Naopak nejdynamičtější růst z celé skupiny zaznamenala v uplynulém roce společnost Comfort Energy, které vzrostl počet zákazníků o více než 20 % na 79 375 a její tržby se navýšily o 30 %, a to na 0,65 mld. Kč.

Tržby společnosti Slovakia Energy, která působí na slovenském trhu, vzrostly v loňském roce o přibližně 7 % na 1,79 mld. Kč. Společnost ke konci loňského roku získala 192 542 zákazníků, přičemž 106 054 dodávala elektřinu a 86 488 plyn. Ve srovnání s předchozím rokem se jedná o 19% nárůst počtu zákazníků.

Meziroční srovnání tržeb energetické skupiny Bohemia Energy
2014 (mld. Kč) 2015 (mld. Kč) Meziročně (v %)
Bohemia Energy 8,76 8,43 -4 %
Comfort Energy 0,5 0,65 +30 %
Slovakia Energy 1,68 1,79 +7 %
Skupina 10,82 10,88 +1 %

MND snižuje ceny energií všem svým zákazníkům

Všichni zákazníci společnosti MND, Moravských naftových dolů, se od 1. března dočkají plošného snížení cen plynu i elektřiny. Zatímco u elektrického proudu cena klesne o 5 %, plyn bude oproti současnému základnímu ceníku Plyn z první ruky levnější o 7 %. Moravské naftové doly se rozhodly své služby zlevnit v reakci na vývoj velkoobchodních cen energií na trhu.

Levnější energii budou od března odebírat jak noví, tak stávající zákazníci. „V MND hlídáme ceny energií za zákazníka. Proto jsou výhodné dlouhodobě. Vzhledem k propadu velkoobchodních cen obou komodit v posledních měsících, snižujeme automaticky všem našim zákazníkům ceny Plynu z první ruky o 7% a elektřiny o 5%. Snížení ceny plynu se zákazníci dočkají jak u základního ceníku, tak u ceníku Bonus. Snížení cen se týká dokonce i těch stávajících zákazníků, kteří mají s produktem Bonus nastavenou jinak neměnnost ceny až do konce roku 2017. Pro nižší cenu se přitom není potřeba jakkoliv uvazovat – i po jejím snížení zůstává zákazníkům původní smlouva na dobu neurčitou,“ popsal Ludvík Baleka, obchodní ředitel MND a.s.

Pro snížení ceny nemusí zákazníci nic dělat, MND ji přenastaví automaticky.

„Při cenotvorbě plynu nevycházíme jen z aktuální úrovně velkoobchodní ceny na trhu, ale opíráme se o výhodu vlastní těžby. Díky tomu je naše cena výhodná dlouhodobě“, upozornil Ludvík Baleka. MND si tak může dovolit garantovat svým zákazníkům, kteří topí plynem, vždy tu nejvýhodnější cenu mezi pěti nejznámějšími dodavateli se srovnatelnou nabídkou. Aktuálním snížením ceny plynu o 7 % svou garanci potvrzuje.

A jaká bude tedy průměrná roční úspora na topení plynem u typického zákazníka MND?

Zákazník MND, využívající produkt Plyn z první ruky –Bonus, po aktuálním 7% snížení ceny ušetří na vytápění plynem oproti dominantnímu dodavateli RWE a jeho produktu Standard průměrně 22 %. Při spotřebě 21 MWh za rok jde o částku vyšší než 7 400 Kč ročně. To vše se smlouvou na dobu neurčitou.

RWE posiluje na maďarském trhu s plynem

RWE přebírá firemní a průmyslové zákazníky italské energetické skupiny Eni na maďarském trhu. RWE by tím mohla navýšit svůj podíl na tamním trhu s plynem na přibližně deset procent.

„Dalších dva tisíce šest set firem a průmyslových odběratelů a přibližně čtyři tisíce odběrných míst v celém Maďarsku pro nás znamená velký posun směrem k dosažení našeho cíle získat 10 až 15 procent podílu na maďarském trhu s plynem v tomto segmentu v několika příštích letech,“ řekl Martin Herrmann, CEO RWE East.

Očekává se, že RWE začne prostřednictvím své dcery ELMÜ-ÉMÁSZ dodávat plyn novým zákazníkům od 1. dubna 2016. Transakce ještě podléhá schválení ze strany maďarského úřadu pro hospodářskou soutěž GVH (Gazdasági Versenyhivatal). Rovněž bude zapotřebí individuálního odsouhlasení ze strany zákazníků.

RWE v Maďarsku pokrývá celý hodnotový řetězec v podnikání s elektřinou, od výroby přes provoz distribuční soustavy až po dodávky zákazníkům. RWE hodlá být také aktivním hráčem na maďarském trhu s plynem.

 
 
Reklama