Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Cyril Svozil: Má práce je mým největším koníčkem

Ing. Cyril Svozil (nar. 1954) je předsedou představenstva společnosti FENIX GROUP a.s. se sídlem v Jeseníku, kterou založil v roce 1990. Dnes je firma nejvýznamnějším tuzemským dodavatelem elektrických topných systémů.

Můžete zhruba popsat obor, který v současné době je pro Vaši práci dominantní?
Již 12 let se intenzivně zabývám oblastí elektrického vytápění. V roce 1990 jsem založil firmu FENIX, tato firma se postupně stala skutečným průkopníkem elektrického vytápění nejen v České republice, ale i v mnoha dalších zemích.

Kdy a jak jste se poprvé dostal k Vašemu oboru?
Vystudoval jsem Vysokou školu báňskou, hornicko geologickou fakultu a poté jsem až do roku 1990 pracoval na mnoha různých pracovních pozicích v tehdejším, na tu dobu velmi progresivním podniku, RD Jeseník. V roce 1990 jsem se rozhodl vyzkoušet si samostatně svoje schopnosti a to mne dovedlo k mému současnému oboru. Průzkum trhu, který mému rozhodnutí předcházel, ukázal velkou mezeru na trhu právě v oblasti elektrických topných systémů. Proto byla doslova na "zelené louce" založena firma Fenix.

Kdo byl pro Vás největším vzorem a kdo učitelem?
Pominu-li učitele na střední a vysoké škole, potom to byli zejména moji první zahraniční partneři a později i přátelé - T.G. Graham z Velké Británie a Michel Cermak z Francie. Od těchto kolegů - podnikatelů v oboru - jsem se učil skutečnou podnikatelskou abecedu, vytrvalost, houževnatost a předvídavost.

Co považujete za dosavadní největší úspěch ve své práci?
Za úspěch považuji, že mnou řízená firma Fenix si již po 12 let soustavně upevňuje svoji pozici nejen na tuzemském trhu, ale zejména na trzích zahraničních. V současné době máme obchodní partnery doslova od Nového Zélandu až po Jižní Ameriku.

Co Vám v současné době nejvíce vadí ve Vašem oboru?
Věcí, které mi vadí nejen v mém oboru je celá řada. Významnou životní zkušeností je však poznání, že právě intenzivní řešení těch nejhorších "malérů" a problémů přináší do budoucna ta nejlepší řešení. Jsem přesvědčen o pravdivosti lidové moudrosti tvrdící, že - "Co vás nezabije - to vás posílí". Podmínkou je však houževnatá a intenzivní práce a nikoliv, v naší zemi tak oblíbené, složení rukou do klína doprovázené jednou z mnoha výmluv. Mimochodem právě můj přítel z Velké Británie byl velmi často zaskočen tou plejádou výmluv a omluv, kterých byl a je v naší zemi svědkem. To mne rozčiluje možná nejvíce.

Co se podle Vás významného v oboru změní do roku 2010?
Očekávám významná překvapení v oblasti získávání energie mající bezprostřední pozitivní vliv zejména na ceny elektrické energie.

Co by měly pro tento rozvoj udělat státní orgány ČR?
Na základě mých bohatých zkušeností se státními orgány a institucemi nejen v ČR, ale i v zahraničí, jsem pro maximální možné omezení jejich vlivu na hospodářskou sféru. Opakem je pouze korupce, protekcionismus a pozvolný hospodářský úpadek. Neznám zemi, kde by státní zásahy a intervence vyvolaly ve střednědobém a dlouhodobém horizontu cokoliv pozitivního.

Pokud ČR vstoupí v r. 2004 do EU, bude to pro Váš obor přínosné?
Velikým handicapem kandidujících zemí je skutečnost, že musí akceptovat veškeré kapitoly tzv. "evropského práva", ačkoliv to ve skutečnosti doposud neudělala ani jedna ze stávajících členských zemí. K tomu ještě navíc u nás existují zachovaná historická specifika některých institucí a právních norem reálného socialismu, ke kterým v "lidové tvorbě" přibývají další, díky experimentům některých našich politiků. Vlastní vstup do EU chápu jako pozitivní krok, neboť vyšší otevřenost společnosti, vyšší průchodnost hranic pro občany zboží i kapitál vytvoří vyšší konkurenci zejména státní moci a omezí její touhu po různých experimentech a dobrodružstvích.

Jaké máte zájmy nebo koníčky mimo své práce?
Má práce je mým největším koníčkem.

Máte nějaký osobní cíl, kterého byste chtěl v příštích letech dosáhnout?
Chtěl bych z firmy FENIX vytvořit nadnárodní společnost s výrobní základnou rozmístěnou ve více zemích, plně využívající všech pozitivních přínosů globalizace ekonomiky.

 
 
Reklama