Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Ceny rostou, ale trh se stabilizuje, hlásí Helion.cz

Ceny energií obecně rostou, jejich regulace a fixace, vytváří na uživatele velký tlak. Povědomí o tom, jak a kde ušetřit začíná být stále těžší. Jak má tedy rodina ušetřit co nejvíce a co má pro to udělat?

Začátek je jasný, vybrat co nejvhodnějšího dodavatele, který Vám poskytne co nejlepší ceny. Důležitá je také garance cen na určitou dobu. Uživatelé by měli vybírat nejen podle ceny, ale také historie a referencí. Správný výběr dodavatele může totiž ušetřit až 9000 korun. V letošním roce stojí 1 kWh elektrické energie průměrně okolo Kč 4,70. Tato cena je kalkulována pro sazbu D02d, kterou využívá okolo 70 % domácností. Můžeme si všimnout, že došlo od roku 2009 k plíživému nárůstu ceny za 1 kWh a to o zhruba Kč 0,52. Výraznější pokles cen byl zaznamenán v roce 2010 a 2014, což můžeme přisoudit poklesu ceny za silovou elektřinu a poplatku za OZE.

V současné době se stále očekává nárůst cen a to zejména s ohledem na situaci na trhu, ale také na politickou situaci na území Ukrajiny a Ruska.
„Ceny energií bohužel i nadále mírně porostou, do ceny se promítá spoustu ukazatelů - sazba za jistič, podpora OZE, systémové služby, činnost OTE, daně, počasí, výrobní kapacity, vstupní prvky a další. Je těžké predikovat další vývoj, ale trend je jasný – ceny mírně porostou i v budoucnu,“ dodává Daniel Krutiš, jednatel společnosti Helion.


Graf 1: Vývoj cen elektřiny, zdroj: Helion.cz
Navíc české domácnosti s průměrnou spotřebou energií 2,5 – 5 MWh/rok zaznamenali za posledních deset let nárůst ceny elektřiny o zhruba 200 procent. Pokud si vezmeme k porovnání Německo, tak tam vzrostla cena elektřiny za posledních deset let jen o cca. 100 %.
„Obecně platíme za elektřinu mnohem více, než naši sousedi ze západní Evropy,“ dodává Krutiš.


Graf 2: Podíl ukazatelů na ceně elektřiny, zdroj: Helion.cz

Sazba proti Tarifu
Abyste se mohli vyznat v džungli cen energií, je potřeba si uvědomit, co je sazba a co tarif. Sazba je základním pojmem, z kterého se následně vyčleňují tarify – produkty energetických firem. Závisí na výši spotřeby a používaných přístrojích v domácnosti.

Tarifování – trend současnosti
Většina firem, poskytující energie, vyrukovala v současné době s tarifováním. Máme tarify pro seniory, mladé rodiny, invalidy, a další. Od roku 2013, kdy většina domácností zafixovala ceny svých energií, došlo k mnoha změnám zejména na trhu. Vzrostl počet poskytovatelů energií, dodavatelé přistupují ke svým klientům individuálně a roste i nutnost na základní znalosti cen energií na trhu.
„Tímto trendem můžeme opravdu mnohé ušetřit, je vhodné mít možnost si vybrat, je však důležité, aby lidé o změnách dodavatelů přemýšleli a nehnali se bezhlavě do nejistých podniků,“ varuje Krutiš.

Jak ušetřit? Využívejte alternativy!
K tomu, aby rodina ušetřila, je cest více - může využívat alternativních zdrojů energie. Jednou z těchto cest jsou tepelná čerpadla. Ta odebírají teplo z venkovního prostředí – ze země (pomocí vrtů nebo zemních kolektorů), ze vzduchu či odpadního tepla (např. kanalizace). Jsou velmi ekonomická – pro získání tepelné energie potřebují podstatně nižší příkon. Pokud se systém doplní o vhodně nadimenzovanou solární elektrárnu, která dodává energii pro pohon kompresoru, funguje pak s minimálními provozními náklady. Návratnost investice představuje zhruba 8let ve srovnání s konvenčními zdroji tepla (elektřina, plyn). Jako bonus pak Vaše domácnost navíc získá levnější tarif.

 
 
Reklama