Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Je vhodná doba k nákupu bytu

Vlastní bydlení je snem mnoha lidí. Je však právě teď vhodná doba ke koupi bytu?

Ve prospěch nákupu bytu rozhodně hovoří výše úrokových sazeb hypotečních úvěrů, které jsou nyní v podstatě na historických minimech (v květnu klesly sazby až na 2,808 %). Jak je tomu ale z hlediska novely zákona o dani na pozemky, jež platí od ledna letošního roku? „I přes zavedení nové daňové zátěže se develepoři snaží zachovat cenovou hladinu na úrovni roku 2013 a toto zatížení na klienty nepřenášet,“ říká Martin Vachek, obchodní a marketingový ředitel Daramis Group.

Před koncem roku avizované zvýšení kupních cen nových bytů kvůli zavedení nové daňové zátěže od ledna 2014 se tedy neuskutečnilo, resp. developeři zatím toto navýšení nepromítli do svých koncových cen. Tato skutečnost společně s levnými hypotékami značí, že je doba k nákupu bytu více než vhodná.

V letošním roce jsme co se týče koupě nových bytů zaznamenali silnější poptávku, než tomu bylo v předchozích letech. Věřím, že se tento trend i s ohledem na pozitivní signály z celé ekonomiky udrží a lidé využijí příležitosti, kterou v současné době rezidenční trh nabízí. Hypotéky se kvůli velké konkurenci bank drží na historických minimech a předpokládám, že ani byty se v blízké době, vzhledem k silné konkurenci na trhu, zdražovat nebudou,“ dodává Vachek.

 
 
Reklama