Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Přichází zima, teplárny nabíjejí sítě teplem

S avizovanou studenou frontou teplárny počítají a již nyní začínají natápět své tepelné soustavy, aby si lidé mohli více přitopit.

Letošní připravenost tepláren zatím prověřil pouze poslední říjnový víkend se sněhovými srážkami. Poměrně teplý průběh podzimu se opakuje už od roku 2009. V posledních čtyřech letech je spotřeba tepla od září do listopadu téměř stejně nízká.

Nejen chlad, ale i zvýšená vlhkost se srážkami a především silný vítr zvyšují nároky na vytápění. Je-li bezvětří a teploměr ukazuje 0 °C, pociťujeme za stejné teploty při rychlosti větru 10 m/s už mráz mínus 4 °C. Podobně se chová i plášť budov. Všechny výše uvedené klimatické jevy se podle předpovědi meteorologů o nastávajícím prvním adventním víkendu plně projeví na celém území České republiky. A podle výhledu by takové počasí mělo trvat i nadále.

Noční teploty by měly dokonce místy klesnout až k mínus 10 °C. To jsou mrazy, které už dokonale prověří i špičkové zdroje a dispečinky soustav zásobování teplem.

Teplárny by tímto zároveň chtěly upozornit své odběratele, aby zvýšili kontrolu odběratelských tepelných zařízení, neodstavovali jejich části a neotvírali dlouhodobě okna nad otopnými tělesy, kromě krátkého intenzívního větrání

 
 
Reklama