Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Na severu Čech mají problémy s pitnou vodou tři desítky obcí

Na severu Čech mají po záplavách problémy s dodávkami pitné vody tři desítky obcí. Vyplývá to z informací Severočeských vodovodů a kanalizací (SČVK) a Frýdlantské vodárenské společnosti (FVS). V některých obcích bude velmi obtížné dodávky znovu obnovit, třeba v Heřmanicích na Liberecku, kterým se začíná přezdívat "severočeské Troubky" zničila povodeň silnici včetně vodovodu a dalších inženýrských sítí. Jen o málo lépe jsou na tom v Raspenavě nebo Bílém Potoce, řekl dnes ČTK ředitel FVS Petr Olyšar.

Frýdlantská vodárenská zajišťuje pitnou vodu a odvádění a čištění odpadních vod pro zhruba 23.000 obyvatel 18 měst a obcí Frýdlantského výběžku. Právě tato oblast byla ale o víkendu záplavami zasažena nejvíce, na vodárenské infrastruktuře napáchala škody za 40 milionů korun. "Intenzivně pracujeme na obnovení dodávek, bez tekoucí vody je ale stále zhruba třetina odběratelů, rádi bychom do neděle dodávky na většině míst obnovili," řekl Olyšar. Suché kohoutky má stále i třetina ze 7500 obyvatel Frýdlantu. Někde budou ale muset dál lidé chodit k cisternám, protože vodovody jsou zcela zničené a budou se stavět znovu.

Také Severočeským vodovodům a kanalizacím (SČVK) se už podařilo obnovit dodávky pitné vody do některých oblastí. Nějaké problémy má ale stále ještě 14 obcí. Mluvčí společnosti Iveta Kardianová dnes ČTK informovala, že se plně podařilo obnovit dodávku třeba v Chrastavě na Liberecku. Na některých místech je ale voda stále špinavá a nedá se pít.

V části Hrádku nad Nisou na Liberecku, kde bylo bez dodávky vody asi 1500 obyvatel, se už některým podařilo dodávku obnovit, na dalších opravách čety pracují. Voda teče už i v Jánské na Děčínsku. Naopak bez dodávek zůstává v tomto okrese asi polovina Františkova nad Ploučnicí. Podle Kardianové je tam třeba počkat, až povodeň více opadne. V Povrlech na Ústecku podle ní voda bude téct ještě dnes, ve Lhotě na Litoměřicku nejspíše ve čtvrtek. Tam, kde voda neteče, mají lidé k dispozici cisterny.

Zakalenou vodu má například 400 obyvatel v Habarticích nebo obyvatelé Starého Šachova na Děčínsku. Na Ústecku je voda špinavá třeba v Lhotě pod Pannou, Chvalově nebo Homoli pod Pannou. Všechny zdroje se podle Kardianové snaží technici co nejrychleji vyčistit a opakovaně tam kvalitu vody měří.

Omezené je kvůli záplavám čištění vody v úpravně v Chřibské na Děčínsku, protože se tam zhoršila kvalita vody v přehradě. Voda je odtud dodávána do Šluknovského výběžku, třeba do Varnsdorfu, Krásné Lípy, Rumburku, Horního a Dolního Podluží a Jiříkova. Kardianová uvedla, že obsluha nyní pracuje na tom, aby co nejlépe nastavila čisticí proces.

 
 
Reklama