Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Teplárna Přerov, kterou zasáhly záplavy 2010, obnovila plný provoz

Přerovská teplárna, kterou zaplavila v polovině května rozvodněná Bečva, obnovila v pondělí večer plný provoz. Od povodní mohla zásobovat všechny své zákazníky jen teplou vodou, teplo dodávala z kapacitních důvodů jen minimálnímu počtu lidí. ČTK to dnes řekl mluvčí společnosti Dalkia Milan Wagner. Krajský úřad v souvislosti s obnovením dodávek tepelné energie v Přerově zrušil stav nouze.

Teplárnu zaplavila voda v noci na 18. května. V areálu bylo místy až 40 centimetrů vody. Do 21. května byla teplárna zcela mimo provoz. Dodávky mohla částečně obnovit díky záložnímu zdroji.

Rozvodněná Bečva zatopila podle mluvčího mimo jiné některé části hlavního zdroje, například elektromotory, které musely být demontovány a vysušeny. "Škody, které voda napáchala, jsou velmi rozsáhlé. Vzhledem k tomu, že dosud neskončila jednání s pojišťovnou, nebudeme se zatím vyjadřovat k tomu, o jak vysokou částku jde," řekl Wager.

Ředitel krajského úřadu Libor Kolář dnes v Přerově zrušil stav nouze v oblasti energetiky, který společnosti Dalkia umožňoval nedodržovat uzavřené smlouvy. "O ukončení stavu nouze rozhodl na základě vyjádření společnosti Dalkia, podle něhož se podařilo obnovit výrobu a dodávky tepelné energie v přerovské teplárně," sdělil ČTK mluvčí hejtmanství Ivo Heger.

Teplárna Přerov zásobuje teplem a teplou vodou asi 40.000 lidí, což představuje zhruba 80 procent obyvatel města. Jejími zákazníky jsou i místní průmyslové firmy.

Květnové záplavy napáchaly v Olomouckém kraji škodu 1,02 miliardy korun. Rozvodněné řeky poničily majetek především na Přerovsku a Hranicku, na jejich území vznikla škoda více než 958 milionů korun. Zbylou část škod voda způsobila na Lipensku.

orv sap

 
 
Reklama