. Pokud chcete z biologických odpadů kompost, musíte si k tomu nastavit legislativu
Kompostárna zpracovává zelené odpady, kaly z čistíren odpadních vod a také bioodpad ze separovaného sběru z okolních měst.
Jedna z největších kompostáren v Rakousku leží nedaleko města St. Pölten. Rodinná firma zpracovává ročně na 23 tis. tun materiálu.
Kompost toto zařízení produkuje už šestnáct let a kromě drobné dotace při rozjezdu provozu jsou po celou dobu ekonomicky soběstační. Kompostárna zpracovává zelené odpady, kaly z čistíren odpadních vod a také bioodpad ze separovaného sběru z okolních měst. Majitel Hubert Seiringer k tomu říká: "Podíl jednotlivých druhů je zhruba třetinový. V bioodpadu z domácností představují odpady ze zahrad téměř 98 % objemu. Zbytek tvoří odpady kuchyňské. V zimě je jejich podíl samozřejmě větší."
Vstupní kontrola procesu je velmi důsledná, zvláště u kalů ČOV. Důvod je jediný: prodej kompostů. Z vyrobeného kompostu se 60-70 % prodává do domácností. Přímo na místě z něj míchají nejrůznější substráty. Zbytek, kolem 30 % výroby, odebírají farmáři jako hnojivo a ke zlepšení půdy.
Majitel kompostárny Hubert Seiringer říká k problematice hygienizace: "Požadavky na hodnoty k hygienizaci dodržujeme bez obtíží. Kompost se vícekrát ročně na výstupu z procesu kontroluje na patogeny. Za celých šestnáct let provozu jsme neměli žádný problém."
Jelikož u nás je nutné hygienizovat za poměrně přísných podmínek určité odpady (např. z kuchyní nebo domácností) před vstupem do procesu kompostování, vzbuzuje rakouská praxe v ČR velké překvapení. "Když uděláte všechno podle toho, jak to chce EU, budete muset všechno spálit," uzavírá Hubert Seiringer. "Musíte se rozhodnout, jestli chcete vyrábět z biologických odpadů kompost. Pokud ano, musíte si nastavit legislativu tak, aby to bylo možné."
Zdroj: časopis Odpady, 10.12.2008
Vstupní kontrola procesu je velmi důsledná, zvláště u kalů ČOV. Důvod je jediný: prodej kompostů. Z vyrobeného kompostu se 60-70 % prodává do domácností. Přímo na místě z něj míchají nejrůznější substráty. Zbytek, kolem 30 % výroby, odebírají farmáři jako hnojivo a ke zlepšení půdy.
Majitel kompostárny Hubert Seiringer říká k problematice hygienizace: "Požadavky na hodnoty k hygienizaci dodržujeme bez obtíží. Kompost se vícekrát ročně na výstupu z procesu kontroluje na patogeny. Za celých šestnáct let provozu jsme neměli žádný problém."
Jelikož u nás je nutné hygienizovat za poměrně přísných podmínek určité odpady (např. z kuchyní nebo domácností) před vstupem do procesu kompostování, vzbuzuje rakouská praxe v ČR velké překvapení. "Když uděláte všechno podle toho, jak to chce EU, budete muset všechno spálit," uzavírá Hubert Seiringer. "Musíte se rozhodnout, jestli chcete vyrábět z biologických odpadů kompost. Pokud ano, musíte si nastavit legislativu tak, aby to bylo možné."
Zdroj: časopis Odpady, 10.12.2008