Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Protipožární klapky pro přímou i dodatečnou vestavbu

Požární předpisy vyžadují, aby vzduchotechnické potrubí procházející stěnou mezi dvěma požárními úseky bylo vybaveno protipožární klapkou, která se v případě požáru automaticky, vzduchotěsně a teplovzdorně uzavře.

Firma Air Fire Tech přišla s nabídkou protipožárních kruhových i čtyřhranných klapek pro stěny tloušťky od 40 mm. Klapky se montují mimo průchod potrubí požární stěnou, což usnadňuje montáže, zejména při dodatečné instalaci a nepotřebují žádné dodatečné obkládání. Systém sestává ze dvou bezpečnostních zařízení, která se postupně spustí. Mezi 70 a 75°C se klapka mechanicky uzavře proti pronikání kouře a od teploty 150°C začne expandovat laminát, čímž se požární úsek zcela uzavře i proti pronikání požáru, s požární odolností 90 minut.

Nově vyvinutým výrobkem firmy je kulová protipožární klapka, bez listu klapky v proudu vzduchu, což znamená nezmenšení průtočného průřezu. V případě požáru se uvnitř uložená koule elektricky otočí o 90° a průřez uzavře s požární odolností 90 minut. K dispozici jsou velikosti o průměru 100-315 mm.

Pramen: HLK 4/2006

 
 
Reklama