Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nedělní editorial - návštěva ve Vídni

Tak nám ty volby dopadly paní Müllerová, darmo mluvit. Ale ono se teprve uvidí jak se tam nahoře páni domluví. Takto by asi konverzoval dnes ráno Josef Švejk se svou posluhovačkou. Komentářů k výsledkům voleb si přečtete a uslyšíte jistě hodně a od povolanějších odborníků.

Já bych se dnes s Vámi chtěl trochu podělit o dojmy ze čtvrteční návštěvy ve Vídni. Cílem návštěvy byla účast na odborném semináři, který uspořádalo oddělení pro obnovitelné energie vídeňského zkušebního institutu "Arsenal research". Institut má jako jeden z pěti zkušebních ústavů v Evropě akreditaci na zkoušky slunečních kolektorů, tepelných čerpadel a dalších zařízení z oblasti obnovitelných zdrojů.

Na semináři mne zaujaly informace o rozvoji solární energetiky v Evropě a zejména pak v Rakousku. Tam je v současné době instalováno asi 2,5 milionu m2 termických kolektorů a každoročně jich 160 000 m2 přibývá. Dalších 240 000 m2 ročně ale Rakousko vyváží. Celý solární trh v Rakousku představuje 100 mil. €. Ještě zajímavější je ale skutečnost, že z tohoto obratu je 25 - 30 mil. € v instalatérských živnostech. Není tedy divu, že 3/4 všech instalatérů nabízí montáž solárních zařízení. Ve své skladbě je jich již více jak 50% těchto instalací s možností využití solární energie pro přitápění.

Druhou částí odborného semináře byla exkurze do vídeňského sídliště Nordmanngasse. Střechy několika bytovek tohoto sídliště jsou osazeny 150 ks solárními kolektory, které spolu s tepelným čerpadlem a několika fotovoltaickými panely šetří asi polovinu ročních nákladů na energie. Zájemci si technické podrobnosti mohou najít na internetových stránkách firmy GTE, která celý projekt realizovala i financovala (www.gte.at). Ještě zajímavější než technické řešení byla pro mne celková atmosféra bydlení v tomto sídlišti. Vytváří jí jednak spousty zelených ploch, včetně rybníčku kolem "paneláků", ale i zvláštní blízkost jednotlivých domů. Nájemníci si doslova vidí do oken, podobně jako např. v uličkách staré Prahy. Dokonce funguje i společná opravna jízdních kol a společenská místnost s venkovním krbem s posezením pro větší společnost na střeše jednoho domu. Všude je nevídaný pořádek, vytapetované chodby nemají ani jeden čmáranec nebo "podpis" sprejera. Z nájemníků, které jsme při prohlídce potkávali byla vidět pohoda a skutečná spokojenost s jejich nájemním bydlením.

Přál bych nám všem, aby nová vláda k tomuto stavu naše sídliště i celou republiku začala směřovat. A to jak po stránce technické, tak i v oblasti mezilidských vztahů. Přestože se za posledních 12 let hodně zlepšilo, při srovnání se sousedním Rakouskem je zřejmé, že dostat se na jeho úroveň dá ještě hodně práce.




Slunečný a úspěšný příští týden
Vám přeje Milan Bechyně


 
 
Reklama