Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Elektřina pro domácnosti od ledna zdraží asi o 10 procent

Domácnosti se musí příští rok připravit na další velké zdražování elektřiny. Už od ledna by se jim na účtech za elektřinu mohly objevit částky asi o deset procent vyšší než nyní.

Velkoobchodní ceny elektřiny pro rok 2008 by totiž podle odhadů elektrárenské společnosti ČEZ mohly stoupnout na 52 až 54 eur za megawatthodinu, tedy na úroveň Německa.

Pro velkoodběratele by to znamenalo zdražení asi o 24 procent. "Velkoobchodní ceny se na cenách domácností podílejí asi 40 procenty," řekl Právu mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Lidé by tak při srovnání cen s Německem platili za elektřinu asi o deset procent více. Zbytek ceny pro domácnosti tvoří daně a poplatky za distribuci, systémové služby či podporu obnovitelných zdrojů. Další zdražení elektřiny navíc může přinést plánovaná ekologická daň.

Ministr průmyslu a obchodu Martin Říman ale uvedl, že jde jen o spekulaci a ceny určí až energetická burza v Praze, která začne fungovat letos.

Nedostatek volných výrobních zdrojů

Hlavním důvodem růstu cen je podle obchodního ředitele ČEZ Alana Svobody vysoká poptávka po elektřině ve středoevropském regionu a nedostatek volných výrobních kapacit.

"Zdražování nás teď čeká rok co rok, dokud se nepostaví nové zdroje výroby elektřiny a tím se uspokojí rostoucí poptávka. To ale většinou trvá i deset let," řekl již dříve ČTK analytik Global Brokers Tomáš Kaňka.

K nerovnováze na trhu podle ČEZ došlo například velkým nedostatkem elektřiny na Balkánu či omezením exportu z Polska.

"Pokud by se naplnil scénář, který vedení ČEZ očekává, tak jenom díky nárůstu silové elektřiny by celková cena elektřiny placená domácnostmi vzrostla asi o devět procent. Pokud k tomu připočteme i očekávaný nárůst plateb za distribuci, cena elektřiny by domácnostem vzrostla asi o deset až 11 procent," odhadl hlavní ekonom Atlantik finanční trhy Petr Sklenář.

Výsledné velkoobchodní ceny elektřiny se budou poprvé v historii tvořit na domácí burze, Energetické burze Praha (EBP). Dříve cena elektřiny vznikala v aukcích, které byly kritizovány pro neprůhlednost a malý objem nabídky. Ředitel úseku trading v ČEZ Michal Skalka řekl, že ČEZ chce na EBP obchodovat veškerou volnou elektřinu.

Se zahájením obchodování se počítá počátkem července, vedle ČEZ by se měly zapojit i další energetické a obchodní firmy z domova i ze zahraničí.

 
 
Reklama